Az akné 6 fajtája és lehetséges kiváltó okai

0

Az aknékat 2 csoportba oszthatjuk aszerint, hogy okoznak-e gyulladást vagy sem. Ez alapján megkülönböztetjük a gyulladásos és a nem gyulladásos aknét. A gyulladásos akné jóval komolyabb probléma, a legtöbb esetben orvosi kezelést igényel.

Lássuk, melyek az akné leggyakoribb fajtái! Annak is utánajártunk, hogy mi váltja ki őket.

1. Fehér fejű pattanás

Ezek nem gyulladásos pattanások, melyeknek fehér közepét jellemzően pirosság veszi körül. Van, hogy szőrszál áll ki belőlük, de előfordulhat, hogy benő.

Oka: A faggyú, a szennyeződések és az elhalt hámsejtek elzárják a pórusokat.

2. Mitesszer

A fehér fejű pattanással ellentétben a mitesszer (ami szintén nem gyulladásos) fekete színű, apró pötty. A körülötte lévő bőr általában nem változik meg.

Oka: Csak azért, mert fekete, a mitesszer nem rejt több szennyeződést, mint a fehér fejű pattanás. Ez csak annak a jele, hogy a pórusok kitágultak, a szőrtüszők pedig eltömődtek.

3. Papula

A papula a gyulladásos mitesszerek kategóriájába tartozik. A bőr felszíne alatt alakul ki. A körülötte lévő bőr általában duzzadt és piros. Kitüremkedő, kemény, rózsaszín és érzékeny. Nincs látható középpontja.

Gyakori okai:

  • bőrfertőzés;
  • hajszálerek fejlődése (cseresznye-angioma);
  • ekcéma;
  • allergiás reakció.

4. Pustula (pattanás)

A pattanás egy érzékeny, nagy dudor, aminek kör alakú közepe van. A közepét sárgás/fehéres színű genny tölti ki, körülötte a bőr piros. Valójában úgy néz ki, mint egy fehér fejű pattanás, csak nagyobb és gyulladt.

Okai:

  • allergiás reakció leggyakrabban élelmiszerre vagy környezeti tényezőkre;
  • rovarcsípés (mérgező);
  • a pórusokat elzárják az elhalt hámsejtek vagy a faggyú.

5. Nodula

Gyulladt, fájdalmas, kemény duzzanat, ami mélyen a bőrben alakul ki. Ez a típusú akné már olyan komoly problémát okozhat, mint a bőr foltosodása vagy a hegek kialakulása.

Oka: Ezeket gyulladásos aknéknak tekintik, amik akkor alakulnak ki, mikor az eltömődött pórusok károsítják a bőrsejteket és a szöveteket mélyen a bőr felszíne alatt.

6. Ciszta

Mikor a pustula elfertőződik, fájdalmassá válik. Ekkor lesz belőle ciszta. A cisztás akné fehér vagy piros, fájdalmas, nagy, mégis puha dudor, ami mélyen a bőr alatt alakul ki, még a nodulánál is mélyebben. Gennyel van tele. Bőrproblémák okozója lehet, például hegeket hagyhat maga után.

Oka: Elfertőződött pustula.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét