A testbeszéd 9 formája, amit ha megfigyelsz, mindenki nyitott könyv lesz előtted

0

A testünk őszintébb a szavainknál. Minden megjátszást fel lehet ismerni, ha jól figyelsz. Természetesen, minden ember más, ezért ha valakinek a viselkedését szeretnéd elemezni, előtte szükség van egy kis felkészülésre. Most ehhez kapsz tippeket.

A testbeszéd elemzésénél figyelembe kell venni, hogy mindenkinek megvan a maga alapvető viselkedése. Nem szabad megfeledkezni a körülményekről sem. A keresztbe font karok jelezhetnek bizonytalanságot, de azt is, hogy az illető éppen fázik. Miután egészében elemezted a helyzetet, akkor vonhatsz le következtetés arra nézve, hogy az illető hazudik, aggódik vagy csak fáradt.

1. Kézfogás

A kézfogásból megszerezhetjük az első benyomást. A szakemberek szerint a kézfogásnak 3 formája létezik:

 • Alázatos: A tenyér felfelé néz.
 • Domináns: A tenyér lefelé néz.
 • Semleges: Mindkét fél tenyere azonos helyzetben van.

Figyeld meg, hogyan nyújtja a kezét és te hogyan nyújtod. Ha valaki domináns módon fog kezet, valószínű, hogy nem nagyon fogadja el mások véleményét, és tőled is egyetértést vár. Az alázatos vagy a semleges kézfogás sokkal pozitívabb, ha valakivel egy nehéz ügyben szeretnél beszélni vagy valakit meg akarsz győzni.

Figyeld meg egyes politikusok viselkedését: amikor egy vitában előnyhöz akarnak jutni, egy szokatlan gesztust is hozzátesznek, például megveregetik a másik fél vállát vagy meghúzzák a kezüket. Ennek hatására a másik fél elveszti magabiztosságát, könnyen manipulálható lesz.

2. Mosoly

Ha figyelmes vagy, könnyen meg tudod különböztetni a hamis mosolyt az őszintétől, mivel mindkettőnél más izmok mozognak.

 • Az őszinténél a nevetőizom mozog. A száj sarkai felhúzódnak, a szem körül ráncok jelennek meg, a szemöldök alatti bőr kissé leereszkedhet.
 • A hamis mosolynál a szájszélek távolabb húzódnak egymástól, de az arc felső része nem mozog.

Ha azt látod, hogy valaki őszintén mosolyog, biztos lehetsz benne, hogy jól érzi magát melletted.

3. Figyeld a jelképes gesztusokat

Néha mindannyian használunk ilyeneket, és szinte mindenki ismeri ezek jelentését. Ezek a szimbolikus gesztusok, melyeket különböző szituációkban lehet elővenni:

 • A gesztusnak kapcsolódnia kell a beszédtémához.
 • A hazugságokra ezekből a gesztusokból is fény derülhet. Ha valaki olyan gesztust használ, ami nem illik ahhoz, amit mond vagy a mimikájához, akkor feltehetően hazudik. Ilyenkor a testbeszédnek kell hinned, amit igen nehéz palástolni.

Ha azt látod, hogy valaki a hüvelykujját felfelé mutatja, de közben összezárja a száját, az nem jó jel. Feltehetően nem őszinte veled az illető. Ugyanez igaz arra, amikor valaki igent mond, de közben megvonja a vállát.

4. A kezek

Az összezárt kezek szorongásról vagy rossz kedvről tanúskodnak. Előfordulhat, hogy ökölbe szorítja a kezeit vagy összefogja őket.

Ez érvényes abban az esetben is, ha valaki mindkét kezével fog egy kis tárgyat a kezében. Híres embereknél gyakran láthatjuk ezt.

Ha valaki összefogja vagy összekulcsolja a kezeit, az azt jelzi, hogy nagyon nehéz vele megegyezésre jutni. A feszültséget az őszintétlenség is okozhatja, aminek leplezése mindig bizonyos erőfeszítést igényel. Minél lejjebb tartja a kezeit, annál súlyosabb a helyzet.

Ha látod, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát, próbáld meg ellazítani, hogy feloldódjon. Gyakran csak arra van szükség, hogy elengedje a kezeit és megnyugodjon.

5. A tenyerek

 • Ha a tenyerét az alkarjára teszi, próbálja elrejteni a negatív érzelmeit. Tudat alatt ezzel próbálja megnyugtatni magát és legyőzni a feszültségét.

Figyeld a hüvelykujjat is! Ha az illető elzárkózik, akkor vagy nem látod a hüvelykujját vagy az a talajjal párhuzamosan helyezkedik el. Ha azt veszed észre, hogy a tenyere az alkarján van, a hüvelykujja pedig felfelé mutat, magabiztos emberrel állsz szemben, aki ritkán veszíti el az önkontrollt.

 • Ha a kezei lent vannak, a tenyerei pedig összeérnek, akkor az illető stresszes.

Emlékezz, milyen biztonságban érezted magad, amikor gyermekkorodban anyukád kezét fogtad. A gyerekek felnőnek, de a reflexeik megmaradnak.

Keress megoldást: Tedd kényelmesebbé a szituációt az illető számára. Próbálj témát váltani, vagy ha áll, ültesd le. A legfontosabb, hogy megfeledkezzen erről a mozdulatról.

 • Ha a kezei a térdén vannak és mozgatja őket, akkor itt az ideje befejezni a beszélgetést.

A szakemberek szerint ez már a készenlét állapota, amikor az emberek mozogni kezdenek a beszélgetés végét várva, mivel rendkívül kényelmetlenül érzik magukat.

Ilyenkor kezdj el valami másról beszélni, valami kellemes dologról, amitől a másik fél könnyebben tudja majd folytatni a beszélgetést.

6. Figyeld, hogyan változtatja a keze helyzetét

 • Amikor a kezeinket a hátunk mögé tesszük, tudat alatt testünk legsebezhetőbb részét tárjuk mások elé. Ilyet csak akkor csinál valaki, ha maximálisan magabiztos az adott pillanatban vagy ha felsőbbrendűnek érzi magát. Nincs semmi rejtegetnivalója és teljesen őszinte.

Próbáld ki ezt a mozdulatot, amikor kényelmetlenül érzed magad. Sokkal magabiztosabb leszel tőle.

7. Becsüld meg a stressz szintjét

Az apró mozdulatok, a haj piszkálása és más kis cselekvések is utalhatnak arra, hogy az illető feszült vagy aggódik. Ha idegesek az adott pillanatban:

 • A férfiak gyakran érintik meg az arcukat.
 • A nők a ruhájukat, a hajukat és a nyakukat érintik meg.

Ezek a mozdulatok szabályozzák a szívritmust és lenyugtatnak.

A ceruzával való játszás, a lábak mozgatása vagy a fütyülés ugyanezt jelzik. Próbálj valami jó dologról beszélni az illetővel, ha észreveszed, hogy stresszes.

8. A lábak a test legőszintébb részei

A láb rázása vagy a lábak dobolása általában azt jelzi, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát. De ez nem mindig igaz:

 • Ha az illető gyorsabban kezdi rázni a lábát, akkor lehet, hogy valami jó hírt hallott.
 • Ha hirtelen abbahagyja, akkor megváltozott a hangulata, feltehetően rossz irányba.

Figyeld ezeket a változásokat, főleg, ha üzleti tárgyaláson veszel részt. Több információt kaphatsz arról, hogyan folytasd tovább a beszélgetést.

Ha valaki keresztbe tett lábakkal ül és megfogja a térdét, akkor kezdi elveszíteni a magabiztosságát.

9. A testtartás

 • Lábak széles terpeszben: Az illető próbál stabil talajt találni a magabiztosságának, azaz, valami zavarja. Minél nagyobb a távolság a lábai között, annál nagyobb a szorongása.
 • Egymást keresztező lábak: Ez éppen az előbbi ellenkezője. Mivel ebben a pózban nehéz állni, az illető nem készül fenyegető veszélyre. Nyugodtan és biztonságban érzi magát.

De mindig figyeld a lábfejét is.

 • Ha a sarka a talajon van, de a lábujjak felemelkednek, akkor az illető jó hangulatban van, talán éppen jó hírt kapott. Lehet, hogy csendes, de a lábfeje elárulja.
 • Ha a sarok van fent és a lábujjak lent, akkor az illető készül valamire. Talán el akar menni, témát akar váltani, vagy azon tűnődik, hazudjon-e vagy inkább mondja el az igazat. A teste az előtte lévő felé dől, mert mégis kell valaki, akire támaszkodhat, amikor hazudik.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét