A tej 7 felhasználási módja, ami talán megmenti a napodat

0

Mint kiderült, a tejet a konyhán kívül is lehet hasznosítani. Eshet erre a választásod, ha szeretnéd megtisztítani a bőr bútoraidat vagy cipőidet. Lehet, hogy épp a tej alternatív felhasználási módjaira van szükséged a hajad állapota miatt, de a mindennapi feladatoknál is a segítségedre lehet.

Nem gondoltuk, hogy ilyen sok hatékony, de nem hagyományos módot találunk a tej felhasználására. Tudjuk, hogy te is szeretnél tudni ezeknek az előnyeiről.

1. Használd a tejet az égő szemre.

A szemnek a tejjel történő kiöblítése először földtől elrugaszkodott ötletnek tűnhet, de megnyugtathatja az irritált szemet. Leggyakrabban az fordul elő, hogy csípőspaprikás-kézzel a szemünkhöz nyúlunk vagy esetleg paprikaspray kerül a szemünkbe. Mindkettő égő érzést eredményez, de a vízzel történő kimosás ebben az esetben akár azt is eredményezheti, hogy még jobban fog égni a szem.

Kipróbálhatod helyette a tejet. Először mosd meg az arcodat tejjel úgy, hogy a szemed csukva van. Aztán öblítsd ki a szemed tejjel.

2. Használd trágyaként.

A tejet használták trágyaként régen, és több jó oka is van ennek. Először is segíti a növény növekedését. Másrészt megakadályozza a kalciumhiányt, és küzd a lisztharmat ellen. A betegségtől is megóvhatja a növényt.

Öntsd tejet a szár köré, hogy a gyökerek lassan felszívhassák, vagy helyezz egy üveg tejet (fejjel lefelé) a talajba. Azonban nem szabad a tejet más műtrágyával keverned. Ha a vegyi anyagok keverednek a tejjel, ellensúlyozhatják a jótékony hatásait.

3. Kiegyenesítheted a hajad tejjel.

Ha tejet használsz a hajadra, az nemcsak segíti a növekedését és fényessé, erősebbé teszi, hanem a kiegyenesítésében is segít. Csak fésűre, szórófejes flakonra és 70-80 milliliter tejre van szükséged.

Töltsd meg az üveget, és kezdd el a hajadra fújni, közben pedig masszírozd és fésüld a hajad. Hagyj egy kis időt neki, hogy beszívja a tejet, aztán öblítsd le, hogy később ne legyen kellemetlen illata. Ez a trükk hullámos haj esetén segíthet, de nem képes kiegyenesíteni a göndör hajat.

4. Festhetsz tejjel.

A tej fő összetevő lehet a festékkészítés során, mert kötőanyagként működik a pigmentek tekintetében. Tulajdonképpen tejfestéket már az ősi Egyiptomban is használtak. Amire még szükséged lesz az ilyen típusú festék elkészítéséhez, az a citrom, a szita, a sajtkendő és az akrilfesték vagy a száraz pigment.

Gyorsan használd fel, hogy ne romoljon meg. A savanyú szag el fog tűnni a falakból, ha kiszáradnak.

5. Mosd le vele a sminket.

A tej nemcsak a hajnak, hanem a bőrnek is jó. Tehát ahelyett, hogy vegyi anyagokat használnál a smink eltávolításához, használj tejet. Vigyél fel egy kis tejet az arcodra, aztán töröld le egy vattával vagy mosdókesztyűvel. Plusz előnye, hogy a tejben lévő fehérjék és zsír segít, hogy a bőr hidratált maradjon, azáltal, hogy hozzájárul a nedvesség megtartásához.

6. Csillapíthatod vele a rovarcsípés okozta gyulladást.

A tejben lévő fehérje segít nyugtatni a bőrt a szúnyogcsípés után. De ne csak tisztán a tejet használd. Keverd össze ugyanakkora mennyiségű vízzel, áztass bele egy zsebkendőt vagy konyharuhát, és ezt tedd a bőrödre. Ugyanez a keverék használható napégés esetén is.

7. Tisztítsd tejjel a bőrt.

Mindegy, hogy a bőr táskádat, kanapédat vagy cipődet kell megtisztítanod, a tej segíthet a foltok és a kopások eltüntetésében. Azért jó, mert nemcsak hogy olcsó megoldás, hanem az anyagban lévő természetes olajokat sem távolítja el. De ha egyszer letörölted a foltot tejjel, tisztítsd meg a területet egy másik ruhával, hogy eltávolítsd a felesleges tejet, és megelőzd a romlott szagot.

Használod a tejet a főzésen kívül más célokra is? A fentiek közül melyiket próbálnád ki?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét