A gyermeked egészségére veszélyt jelentő 6 dolog, amiről tudnod kell

0

A gyermekkor egy csodálatos időszak, a szülők pedig bármire képesek, hogy gyermeküknek örömet okozzanak és mosolyogni lássák. De néha könnyű túlzásokba esni.

Ez a 6 dolog többet árt, mint használ.

6. Bébikomp és járássegítő

Bizonyították, hogy hátrányai jóval nagyobbak, mint az előnyei. A bébikomp és a járássegítő Kanadában már be is lett tiltva.

Ártalmai:

 • A babáknak okozott sérülések magas aránya (csak az USA-ban évi 8000 eset).
 • Egyenetlen izomfejlődés, lábfej és lábak deformálódása.
 • Gerinc szabálytalan görbülete a ránehezedő súly miatt (1 éves kor előtt a baba gerincének formája még nem alakult ki, és nincsenek meg benne a szükséges görbületek).
 • A motoros készségek fejlődése eltolódik, hiszen hiányzik a motiváció az önálló járáshoz. Az egyensúlyérzék és a saját testi épség megóvásának ösztöne nem fejlődik.

Hogy csökkentsd a hátrányokat, naponta kétszer 15 percig használd őket, kizárólag felnőtt felügyelete mellett és csak olyan babánál, aki már képes önállóan állni.

5. Gyümölcslé és tej

A pasztőrözött gyümölcslének alacsony a vitamintartalma, viszont sok benne a cukor, ami elhízást és fogszuvasodást okoz.

A tehéntejben kevés vas található, viszont számos olyan tápanyagot tartalmaz, amire egy babának nincs szüksége. Ez károsíthatja a veséket, vérszegénységet, allergiát és diszbakteriózist okozhat.

 • Tehéntejet csak 1 éven felüli gyereknek szabad adni, napi maximum 5 decilitert. A tejet inkább helyettesítsd kalciumban gazdag élelmiszerekkel (mint élőflórás tejtermékek, gyümölcsök, zöld leveles zöldségek) és D-vitamint tartalmazó élelmiszerekkel (mint a tojás vagy a marhamáj).

4. Rikító színű játékok

Óvodás korban a gyerekek felfedezik a körülöttük lévő világot, a szociális viszonyokat pedig a játékaikon keresztül tanulják meg és modellezik. A természetellenes színek, az elektronikus hangok és ezeknek a játékoknak az apró részletei káros hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére, befolyásolhatják a személyiségük alakulását is. Agresszív viselkedést, alaptalan félelmeket és kamaszkori depressziót is kiválthatnak.

 • Válassz természetes színű és természetes anyagból (textilből, fából) készült játékokat. A játéknak inkább a fejlődés és az oktatás legyen a célja, mintsem a céltalan szórakozás. Ehhez pedig a játéknak realisztikusnak kell lennie.

3. Meleg ruhák

 • Minél kisebb a baba, annál gyengébb a testhőmérséklet-szabályozása. A kihűlés és a túlmelegedés veszélye is fokozottan fennáll ilyenkor. A túlmelegedés neurózishoz vezethet, és hőgutát is okozhat.
 • A túl sok meleg ruha meggátolja, hogy a test védelmi reakciókat fejlesszen ki az időjárási tényezőkkel szemben, aminek a vége gyakori megfázásos megbetegedések és gyenge immunműködés lehet.

A ruhák természetes és jól szellőző anyagból készüljenek. A baba akkor érzi magát komfortosan, mikor a hasa és a mellkasa száraz, a lábfejei és a kezei pedig rózsaszínek és melegek.

2. Elektronikus játékok és kütyük

 • A LED kijelzőkről érkező kék fény retinakárosodást okozhat, ami makuladegenerációhoz is vezethet. Akár szürkehályog és vakság is felléphet.
 • Amikor tabletet vagy telefont használ, a gyerek kiszakad a valóságból. A finommotoros- és érzékelési képességei nem fejlődnek ki, nincsenek valóságos kapcsolatai. Ennek eredménye a frontális lebeny fejletlensége lehet. Az agy ezen része felelős a beszédképességért, a személyiségért, a kommunikációért és a döntéshozás képességéért.

Ne hagyd, hogy a gyerek napi 1 óránál többet használja ezeket az eszközöket. Telefonon és tableten csak 2 éves kor felett engedd játszani, közben ügyelj arra, hogy felnőttekkel és a kortársaival kapcsolatban legyen.

1. Biztonsági öv

 • Várandósság alatt a biztonsági öv alsó része sérülést okozhat a babának baleset esetén.

Az öv alsó részét tedd minél lejjebb, a hasad alá. Próbálj egyenesen ülni, mert ha előredőlsz, túl nagy nyomás nehezedik a babára. Még jobb, ha a lehető legkevesebbszer vezetsz, hiszen a kormány túl közel van a hasadhoz, ami egy balesetnél akár végzetes is lehet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét