A 10 legrosszabb dolog, amit a hajaddal tehetsz

0
3559

Mindenki szép, erős, fényes hajat szeretne. Ehhez a legfontosabb a megfelelő étrend és hajápolás.

Mutatunk néhány dolgot, amit lehet, hogy eddig te is elkövettél a hajad ellen.

1. Túl sokat vársz a vágással.

Ha töredezett vagy seprűs a hajad, akkor rendezetlennek tűnik és könnyen gubancolódik. Már rég le kellett volna vágatnod!

Megoldás: Ha rendszeresen vágatod, egészségesen tud nőni.

2. Magadnak fested.

Ezt sokszor egyszerűbb megoldani, mégsem tanácsos, hacsak nem vagy profi fodrász. A hajfestés nem tartozik az otthon elvégezhető műveletek közé. Nagy az esélye, hogy utána úgyis egy fodrásznál fogsz kikötni, de helyrehozni, amit elrontottál, jóval macerásabb és drágább lesz.

Megoldás: Kérj időpontot a fodrásztól.

3. Vizesen fésülöd és formázod a hajad.

A nedves haj sérülékenyebb, könnyebben töredezik. A következő hajmosás után elvégezhetsz egy kísérletet: fogj meg egy hajszáladat, és próbáld elszakítani. Meg fogod látni, hogy így sokkal könnyebben elszakad, mint száraz haj esetén. A hajkefe pedig ugyanezt teszi, csak nem egy hajszáladdal, hanem több százzal.

A hajszárító, hajvasaló, hajsütő hőjének hatására a víz gyorsan elpárolog. Mivel párolgás közben a víz térfogata megnő, a hajszálak eltörnek. Ráadásul ezek az eszközök gyakorlatilag megsütik a hajszálakat.

Megoldás: Hagyd megszáradni a hajad, mielőtt fésülnéd és formáznád. Használj hővédő termékeket is.

4. Piszkos a hajkeféd.

Miközben fésülöd a hajad, rengeteg elhalt hámsejt kerül a hajkefére. Ez pedig tökéletes táptalajt ad a baktériumok számára. Azontúl, hogy egyszerűen gusztustalan, visszakerülhet a fejbőrödre, ha nem tisztítod rendszeresen a hajkefédet.

Megoldás: Mosd meg a hajkefédet, vagy használat előtt húzz rá egy papírzsebkendőt. Fésülés után vedd le róla, és tiszta marad a hajkefe.

5. Túl gyakran és nagyon forró vízzel mosol hajat.

A fejbőrben lévő mirigyek faggyút termelnek, olyan természetes olajokat, amelyek nélkülözhetetlenek a haj egészségéhez. A forró víz azonban lemossa őket, a haj pedig szárazzá és törékennyé válik. Ha túl gyakran mosol hajat, annak ugyanez lesz az eredménye. A fodrászok szerint elég hetente 2-szer hajat mosni, de legfeljebb 3-szor, hogy a természetes olajok megmaradjanak.

Megoldás: Ne moss hajat mindennap, és csak meleg, ne forró vizet használj hozzá.

6. Nem használsz hajbalzsamot vagy sampon helyett használod.

A sampon és a hajbalzsam két teljesen különböző hajápoló termék, amelyeket más-más célra terveztek, ezért nem lehet őket helyettesíteni egymással. A sampon tisztít, a hajbalzsam kondicionál.

Íme egy egyszerű példa: Az autódnak olajra és benzinre is szüksége van. Nem válthatod ki egyiket a másikkal, hiszen a kettő két teljesen különböző célt szolgál. Az autód nem fog örülni, ha olajat töltesz oda, ahova benzint kellene és fordítva. Ugyanez igaz a hajadra. Ha sampon helyett balzsamot használsz, a hajad nem fogja meghálálni.

Megoldás: Használd mindkettőt. Először a sampont, aztán a balzsamot.

7. Nem váltasz hajápolókat, ha a hajad megváltozik.

Ma már mindenféle hajra találsz termékeket, festettre, göndörre, vékonyszálúra, károsodottra. Ezeknek különböző az összetétele. Ha változik a hajad, a hajápolókat is le kell cserélned.

Például miért használnál zsíros hajra való terméket, mikor most szőkíttetted a hajad és teljesen ki van száradva?

Megoldás: Vásárolj új hajápoló termékeket.

8. Túl gyakran és a hajtövektől kezdve fésülöd a hajad.

Ha a hajtövektől kezded el fésülni a hajad, ne csodálkozz, hogy a vége összegubancolódik és egy csomó hajad kihullik. Ettől a hajtövek meggyengülnek. A túl gyakori fésülés is ezt teszi. Ne fésüld, ha nem muszáj.

Megoldás: A fésülést mindig a hajvégeknél kezdd, innen haladj a hajtövek felé, és közben fésüld ki a gubancokat.

9. Gyakran viseled szoros copfban a hajad.

Ezzel szó szerint kihúzod a hajszálakat. Ha ragaszkodsz a copfhoz, ne használj olyan hajgumit, aminek fém részei vannak, és hagyj pihenőnapot, mikor leengedve hordod a hajad.

Megoldás: Viselhetsz copfot, de ne mindennap, és ne húzd túl szorosra.

10. Túl sok napfénynek teszed ki.

Mikor tudjuk, hogy sok időt fogunk a szabadban tölteni, naptejet általában viszünk magunkkal. De a hajunkról megfeledkezünk. Pedig a napfény nemcsak a bőrnek, hanem a hajnak is árt. Ha látod, hogy elszíneződött, száraz és töredezik, annak valószínűleg az UV-sugárzás az oka.

Megoldás: Viselj kendőt vagy kalapot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét