9 nem nyilvánvaló ok, amiért a korán kelés jó ötlet

0

Richard Branson, a Virgin Group alapítója minden reggel korán kel, amikor még mindenki alszik. Sok sikeres ember ragaszkodik ehhez a rutinhoz. A tudomány pedig azt mondja, hogy a korán kelésnek sok pozitív hatása lehet, és nemcsak a produktivitásra, hanem az egész testre és érzelmi állapotra is.

Összegyűjtöttünk néhány szuper okot, hogy miért érdemes minden reggel korán kelni.

1. Lesz elég időd teljesen felébredni.

Ha veszel is egy hideg zuhanyt vagy iszol egy csésze kávét közvetlenül ébredés után, akkor sem tudsz teljesen felébredni, mindegy milyen frissnek érzed magad a szokásos rituálét követően. Ez az alvási inercia miatt van, ami körülbelül 2-4 órán keresztül tart ébredés után. Ez alatt az idő alatt a reakcióink, a figyelmünk és a memóriánk nem a legaktívabb, időre van szükségük, hogy felgyorsuljanak – szerepel egy tanulmányban.

2. Jobban fogsz aludni.

Egy másik tanulmányban az áll, hogy a korán kelők jobban alszanak. Azoknak, akik imádnak sokáig aludni, valószínűbb, hogy alvásproblémáik vannak. Ezenkívül a testük valójában nem pihen elég jól, akkor sem, ha tovább maradnak ágyban.

3. Nem fogsz szenvedni a felkeléskor.

Jobb, ha hozzászoksz, hogy felkelsz az ébresztő első riasztására, mintha újra és újra kinyomnád a telefonod. Ha 5 percen belül 5 alkalommal szólal meg, nem engedi, hogy tovább aludj, csak az alvási ciklusodat zavarja meg. Végül nem fogod már frissnek érezni magad miután felkeltél, és a nap további részében is álmos leszel.

4. Jó formában leszel.

A szundi nyomkodásának szokása nemcsak tönkreteszi az alvási ciklust, hanem az anyagcserét is befolyásolja, ami hízáshoz vezethet. Íme egy jó motiváció: ahelyett, hogy feküdnél az ágyban, használd ezt az időt arra, hogy formába lendülsz.

5. Kevesebbszer halogatsz.

Tanulmányok mutatják, hogy a legtöbb ember, aki halogatja a dolgokat, este végzi el azokat a dolgokat, amelyeket meg kell csinálnia. Azok, akik korábban kelnek, az esti órákat kizárólag alvásra használják, és a reggeli órákat tartogatják a fontos dolgoknak. Ha hozzászoksz, hogy korán kelsz, sok mindennel elvégzel délig.

6. Több motivációd lesz.

Senki nem olyan motivált, mint a korán kelők. Egy tudományos kutatás bizonyítja ezt: azzal, hogy korán kelsz, elég időd lesz, hogy felkészülj a munkára, meghatározd a hosszú és rövid távú céljaidat és hogy mik a feladataid.

7. Könnyebb a tanulás.

Azok az emberek, akik korán kelnek, jobb eredményeket produkálnak a tanulásban. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy így könnyebb időben odaérni az iskolába és a munkahelyre. Kevesebbet aggódsz más dolgok miatt, könnyebben tudsz hozzálátni és tanulni.

8. Több jó szokáshoz vezet.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a késői kelést általában különböző rossz szokások okozzák. A korán kelés nemcsak azt teszi lehetővé, hogy visszautasítsd a vadabbnál vadabb programokkal teli estéket és a velük járó csábító dolgokat, de azt is, hogy egészségesebb szokásokat válassz helyettük.

9. Általánosságban véve boldogabb leszel.

A pszichológiai állapot és az általános boldogság függ attól, hogy az illetőnek mikor indul a napja. Tanulmányok szerint a korán kelőknek stabilabb az érzelmi állapotuk. Azok körében, akik későn fekszenek le és délben kelnek, gyakoribbak a hangulatingadozások és a depresszió.

Te mikor kelsz? Hogy érzed magad, mikor felébredsz? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét