9 módszer, amivel megszabadulhatsz az izomcsomóktól a test bármely részén

0

Az izomcsomók, amelyek myofascial trigger pontokként vagy trigger pontokként is ismertek, kemény, érzékeny területei az izomnak, és akkor is feszülnek, amikor az izom nyugalomban van. Mindegy, hogy mozgásszegény életmódot folytatsz vagy sok időt töltesz a konditeremben, ki vagy téve ezeknek. Az izomcsomók akkor fordulnak elő, amikor az izomrostok képtelenek pihenni és ellazulni. Eltávolításuk rengeteg energiát vesz igénybe, és lehet, hogy különböző technikákat kell alkalmaznod hozzá.

Hoztunk néhány tesztelt módszert az izomcsomók eltávolítására, valamint néhány trükköt, ami segíthet elkerülni a kialakulásukat.

1. Próbál ki a Graston-technikát.

A Graston-technika a masszázs egy intenzívebb változata. 6 különböző típusú rozsdamentes acél eszközt használnak az izommobilizációhoz. Kizárólag képzett szakemberek végezhetik ezt a technikát.

2. Használj teniszlabdákat.

Feküdj vízszintesen a földre, és helyezz teniszlabdákat a fájó pontok alá. Gyengéden nehezedj rá, és próbáld meg a labdákat átgörgetni a csomókon. A izomcsomókat megnyugtatja a nyomás és a masszírozás, és a teniszlabdák kifejezetten jók erre a célra. Először fájdalmat és kellemetlenséget tapasztalhatsz, de idővel ennek csillapodnia kell.

3. Használj WALBALLT.

Ha a földön fekvés és a teniszlabda nem a te világod, elvégezheted ugyanezt a gyakorlatot egy speciális termék, az úgynevezett WALBALL segítségével. Tapadókoronggal a falra lehet rögzíteni, aztán ugyanúgy használható, mint a teniszlabda.

4. Masszírozd vagy masszíroztasd meg.

Keresd meg a csomót, és határozottan nyomd meg a területet. Az ujjaid segítségével, körkörös mozdulatokkal dörgöld a csomót. A masszázs fokozza a vérkeringést, javítja az izomműködést, és segít fellazítani az izmot, ezzel eltávolítva a merevséget. Lehet, hogy segítséget kell kérned egy baráttól, ha nem éred el a fájó területet. Képzett masszázs terapeuta segítségének igénybevétele ajánlott.

5. Próbálj meg egy esernyőt használni.

Ha nincs a közelben egy barát, és a csomó a hátadon van, megpróbálhatsz használni egy ívelt markolattal ellátott esernyőt a fájdalom enyhítésére. Helyezd a markolatot a csomó fölé, és a masszírozás során enyhe nyomást alkalmazz.

6. Vegyél egy habhenger.

A foam roller, azaz a habhenger egy másik eszköz, amit használhatsz az izomcsomó kezelésére. Helyezd vízszintesen a földre, feküdj fölé úgy, hogy a fájó terület a henger tetejénél legyen. Most lassan gördülj át rajta. 3 percnél hosszabb ideig ne használd egyszerre.

7. Vedd fontolóra az akupunktúrát.

Az akupunktúra hatékony lehet az izomcsomók elleni küzdelem során. Úgy működik, hogy a tű pontosan az izomcsomó középpontjába kerül, és ellazítja azt. Bizonyos eredmények akár azonnal, az első akupunktúra után láthatóak lesznek. De a teljes megoldás érdekében több alkalom is szükséges lehet.

8. Próbáld ki a köpölyözést.

Egy másik tradicionális technika, a köpölyözés is használható izomcsomók esetén. Segít megszüntetni a szövetek összehúzódását, és segít helyreállítani az érintett terület vérellátását.

9. Használj meleg- vagy hideg borogatást.

A meleg- vagy a hideg borogatás enyhítheti az izomcsomó miatt felmerülő fájdalmat. Egy meleg zuhanynak szintén gyógyító hatása lehet ebben az esetben.

BÓNUSZ: Hogyan kerüld el az izomcsomókat.

1. Ügyelj a helyes testtartásra.

A görnyedés növelheti az izomcsomó kialakulásának kockázatát. Ülj egyenesen. És győződj meg róla, hogy a szék megfelelően támasztja a hátadat.

Ha kezd fájni a hátad, tarts egy kis szünetet.

2. Adj vitaminokat az étrendedhez.

A vitaminhiány hajlamossá tehet az izomcsomókra, tehát egyél gyümölcsöt és zöldséget. Próbálj meg olyan ételeket fogyasztani, amelyek magnéziumban, kalciumban és cinkben gazdagok.

3. Tornázz rendszeresen.

A rendszeres mozgás nyújtja az izmokat, és fenntartja a rugalmasságot, tehát csökkenti az izomcsomók esélyét. Az aerob mozgásformák gyakran hatékonyabbak az izomfájdalom megszüntetésében.

Neked volt már valaha izomcsomód? Milyen technikát használtál a fájdalom csökkentésére? Mondd el egy kommentben! És ne felejtsd el megosztani ezt a cikket a barátaiddal és a családtagjaiddal.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét