9 jel, hogy fel kell hagynod a tejfogyasztással

3

A törékeny csontoktól a fáradtságig a tejtermékek számos egészségi probléma előidézői lehetnek. Talán eszedbe sem jut a tejet hibáztatni ezekért, pedig lehet, hogy jobb lenne, ha a következő vásárlásnál kifelejtenéd a kosaradból a tejtermékeket.

1. Szinte folyamatosan fáradtnak érzed magad.

A tej opiát molekulákat tartalmaz, melyektől elálmosodunk. Ez nem jelenti azt, hogy jól is fogunk aludni tőle. Mivel nehéz megemészteni, lefárasztja a szervezetet, ami próbál minél több energiát termelni ahhoz, hogy lebontsa ezeket a molekulákat. Ez viszont megzavarja az alvási ciklust. Hogy jobban aludj, egyél triptofánban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, mint a brokkoli, az édesburgonya, a banán vagy az alma.

2. Hajlamosít az aknéra.

Sok tanulmány kimutatta, hogy a sovány tej növeli az akné súlyosságát a kamaszoknál és a fiatal felnőtteknél. Másik kutatás szerint ezért a tejtermékek is felelőssé tehetők. Hatással van az inzulinra és az IGF-1 hormonra, ezért a sovány tej rontja a bőr állapotát.

3. Gondok az emésztéssel.

A laktózérzékenység a világ népességének 65-70%-át érinti. Míg az embertől származó tejben nagyobb a laktóz mennyisége, a tehén tejet a szervezetünknek akkor is nehezebb megemésztenie. Ilyenkor jelentkezik a puffadás, a hányinger és a hasmenés, ami ha rendszeressé válik, jobb, ha felhagysz a tejfogyasztással.

4. A semmiből jövő fájdalmak.

Mivel a tej erősen savas, gyulladást okoz, ez pedig érinti az ízületeket és az izmokat is. Ha edzel és nehezen épülsz fel az izomlázból, próbálj kevesebb tejterméket fogyasztani.

5. Ködös gondolkodás.

Ez nem betegség, hanem tünet. Ilyenkor nem működik úgy a memóriád, ahogy kellene, és nehezen tudsz koncentrálni. Bár ennek számos más oka is lehet, rizikófaktorként a túlzott tejfogyasztás is szóba jöhet. A tejben sok a kazein, ami hamisan a telítettség érzését kelti. Sok tanulmányban javasolják, hogy a depresszióban szenvedők is hagyjanak fel a tejjel.

6. Allergia és egyéb bőrproblémák.

A hasonló korai tünetek miatt, mint a hasmenés, székrekedés, hasfájás, a tejallergiát könnyű összetéveszteni a laktóz intoleranciával. A gyerekek 5%-ának van tejallergiája, de ez felnőtt korban is kialakulhat. A tejtermékek ekcémát is kiválthatnak. Ha úgy látod, hogy az állapotod romlik, iktasd ki az étrendedből a tejet.

7. Magas koleszterinszint.

A vérben lévő koleszterin közvetlenül a táplálékból származik. 100 g tehéntejben 10 g koleszterin van, ami mindennapos viszonylatban már nagy mennyiségnek számít.

8. Törékeny csontok.

A kalcium alapvetően fontos az erős csontokhoz, főleg gyermekkorban. A tejtermékek és az állati fehérjék savasak, ezért akadályozzák a kalcium felszívódását. Egy nőnél a napi 3 vagy több pohár tej már komoly kockázatot jelent a csontok törékenysége szempontjából.

9. A szervezeted nem reagál a gyógyszerekre, és lassan épülsz fel a betegségekből.

Bár önmagában a tej nem bűnös ebben az esetben, a teheneknek adott antibiotikumok viszont közvetett módon hatással lehetnek az egészségedre – mutatja egy tanulmány. Ezek a gyógyszerek létfontosságúak az állatok egészségéhez, ugyanakkor antimikrobiális szerekkel szemben rezisztens baktériumokat hoznak létre. Miközben a probiotikumok a barátaink, ezek a baktériumok az ellenségeink. Hogy könnyebben túl legyél a betegségeken, fogyassz kevesebb tejet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Évtizedek ôta próbálom megértetni a környezetemmel. Nem sikerül.Mindenki kiröhög.Az állati váladék nem embernek való.Az állatok sem isznak ember tejet. A tehénnek 2 gyomra van.Az első beoltja a tejet egy enzimmel így tudják a kisborjúk is megemészteni a saját anyjuk tejét. Akkor egy ember hogy tudná? Ember számára a tej mérgező,majd hosszú távon mindenki rájön.

    • Érdekes a cikk. Az okfejtés is. Logikus. Én mondjuk igen kevés tejet iszom, inkább csak ételhez felhasználok minimális mennyiséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét