9 étel, ami árthat a testednek

0
749

Amikor egészséges ételt vásárolunk, reméljünk, hogy valami hasznosat kapunk saját magunk és a családunk számára. De kutatások azt mutatják, hogy még a legátlagosabb ételek is lehetnek veszélyesek.

Készítettünk egy listát azokról az ételekről, amik károsak lehetnek, illetve arra is találtunk módokat, hogy elkerülhesd a problémákat és élvezhesd az ételt, amit szeretsz.

1. Zöld leveles zöldségek

A Center for Science in the Public Interest tudósai elemezték az elmúlt 12 év statisztikáit. Azt próbálták kideríteni, hogy melyik étel vezetett a legtöbb ételmérgezéshez. Kiderült, hogy a zöld leveles zöldségek az elsők a sorban. 363 járványkitörésért voltak felelősek, és velük kapcsolatban 13.568 mérgezéses esetet tartanak nyilván. Tehát ha a saláta csomagolása ép, és maga a termék “fogyasztásra kész”, akkor is jobb, ha nagyon alaposan megmosod, mielőtt a tányérodra tennéd.

2. Tojás

A szalmonella, ami a fertőzött csirke ürülékével kerülhet a tojásra, veszélyes lehet, különösen a gyerekekre, az idősekre és a gyenge immunrendszerű emberekre. Ha úgy látod, hogy a tojáshéj nem tökéletesen tiszta, jobb, ha szánsz egy percet arra, hogy megmosd, mielőtt rántottát csinálsz és azt a család elé teszed.

3. Csirke

Egy csepp lé a nyers csirkehúsból elég Campylobacter baktériumot tartalmaz egy ember megfertőzéséhez. Ez a baktérium lázat és emésztőrendszeri problémákat okoz. Nagyon gyorsan terjed, mikor megmossuk a húst, kerül a kezünkre, a kötényünkre, a pultra stb. Hogy biztonságban légy, minimalizáld a nyers hússal való érintkezést, és a többi edénytől távol mosd meg a vágódeszkát és a kést (és még azt is ajánljuk, hogy ezt forró vízben tedd).

4. Tonhal

Ha a halat rosszul engedik fel vagy tárolják, egy mérgező fehérje, scombrotoxin képződhet. Ez olyan ételmérgezést okozhat, ami bőrkiütéshez, hányáshoz, gyomorfájáshoz, hasmenéshez, szapora szívveréshez és akár a látás elvesztéséhez is vezethet.

Megoldás: úgy kell kiolvasztani a tonhalat, hogy ne érintkezzen a levegővel. Vedd ki a fagyasztóból, és tedd a hűtő legalsó polcára anélkül, hogy kinyitnád a csomagolását. Egy közel két kilós darabnak 24 órára van szüksége, hogy kiolvadjon.

5. Sajt

Nincsenek mérgező vegyületek a sajtban, de a készítés bármelyik fázisában kórokozó mikroorganizmusok kerülhetnek bele, és ezek mérgezést okoznak. Fennáll a brucellózis és a liszteriózis kockázata, ha beteg állatok pasztőrözetlen tejét használták a termelés során. Ezért csak olyan gyártóktól vásárolj sajtot, akiket ismersz és akikben megbízol.

6. Kolbászok és hústartalmú termékek

Kutatások szerint a kolbászok és más hústermékek 12%-a fertőzött kólibaktériummal és kórokozó mikroorganizmusokkal (lisztéria, szalmonella). A liszteriózis különösen veszélyes az idősek, a terhes nők, az újszülöttek és az egyévesnél kisebb gyerekek esetében. Idegrendszeri károsodást és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

7. Darált hús

Szakértők antimikrobiális szerek, kólibaktérium, szalmonella és lisztéria maradványait találták meg darált húsban. Ezért jobb, ha vékony pogácsákat készítünk belőle és úgy sütjük meg.

8. Tenger gyümölcsei koktél

Vizsgálatok szerint ez a fajta élelmiszer a megengedettnél sokkal több élesztőgombát tartalmaz. Ezért kizárólag fagyasztott tenger gyümölcseit kellene fogyasztani.

9. Üdítő

Az elhízáson és a májkárosodáson kívüli ok, amiért abba kellene hagyni az üdítő fogyasztását, a csontokra gyakorolt hatása. Az üdítő foszforsavat és koffeint tartalmaz, ami kutatások szerint az ásványi csontsűrűség (BMD) csökkenéséhez és végül csontritkuláshoz vezet.

Ismersz más olyan élelmiszert, ami káros lehet? Írd meg egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét