8 bűvésztrükk, amit otthon is meg tudsz csinálni

0

Számtalan olyan bűvésztrükk létezik, amitől a gyerekeknek eláll a lélegzetük.

Meg vagyunk győződve róla, hogy a következő 9 trükk esetében akkor sem lesznek kevésbé elámulva, ha végül rájönnek, hogy mi a titok.

1. Tojás a palackban

Amire szükséged lesz: Egy tojás, egy palack, aminek a nyaka keskenyebb, mint a tojás, egy vékony csík papír és egy kevés olaj.

A trükk: Lehetséges egy tojást belepréselni egy palackba úgy, hogy ne törjön össze? Igen! Először főzd meg, és szedd le a héját. Pár csepp olajjal kend be az üveg nyakát. Egy vékony csík papírt gyújts meg és dobd a palack aljába, aztán rögtön tedd a tojást a palack szájához. A tojás bele fog csusszanni a palackba.

Ami történik: A láng elégeti az oxigént, ettől ritkább lesz a levegő a palackban. Mivel kívül normális a nyomás, a csökkent belső nyomás beszippantja a tojást a palackba. Köszönhetően a főtt tojás rugalmasságának, be fog férni a palack nyakán.

2. Kóla szökőkút

Amire szükséged lesz: 2 literes diétás kóla és 5-6 Mentos cukorka.

A trükk: A legjobb, ha ezt a trükköt a szabadban csinálod, nehogy az egész ház kólában ússzon. Dobd a cukorkákat a kólás palackba. Szinte azonnal beindul a reakció. Hogy egyszerűbb legyen, egy henger alakúra formált papírdarabot tégy a palack szájába úgy, hogy a vége beleérjen a folyadékba. Amilyen gyorsan csak tudsz, menj távol a palacktól, miután beledobtad a cukorkákat.

Ami történik: Az édesség szén-dioxidot szabadít fel a kólában, amitől nagyon gyorsan habzani kezd és kitör a palackból, mint egy szökőkút.

3. Hurkapálca átszúrása a lufin

Amire szükséged lesz: Lufi, hegyes végű hurkapálca, kevés babasampon vagy olaj.

A trükk: Fújd fel a lufit közepes méretűre. Mártsd a pálca végét az olajba, óvatosan, de határozott mozdulattal szúrd bele a lufiba. Forgasd és lassan nyomd a pálcát, míg átszúrja a lufi másik falát. A gyerekek tátott szájjal fogják nézni, hogy a lufi nem pukkad ki.

Ami történik: A lufi hosszú láncú molekulákból áll, amiket polimereknek nevezünk. Ezek elkezdenek kinyúlni, mikor felfújjuk a lufit. Amint megszúrod a lufit a pálcával, a polimer láncok félre tolódnak, de nem válnak szét, ezért nem pukkad ki a lufi. A pálca végének olajba mártása szintén segít ebben.

4. Égő gyufa

Amire szükséged lesz: Gyufa, zseblámpa.

A trükk: Gyújts meg egy gyufát és tartsd a faltól 10-15 centire. A zseblámpával világítsd meg a gyufát tartó kezedet. Észre fogod venni, hogy a falon csak a kezed és a gyufaszál árnyéka jelenik meg, a lángé nem.

Ami történik: A tűznek nincs árnyéka, mert a fény akadálytalanul át tud jutni rajta.

5. Belülről festett jégkocka

Amire szükséged lesz: Jégkockatartó, tálca, ételszínezék, pipetta vagy teáskanál.

A trükk: Előző este készítsd el a jégkockákat. Másnap készíts erős sóoldatot több kis tálkában, és mindegyikhez adj különböző színű ételfestéket. A jégkockákat tedd a tálcára, majd a pipetta vagy a teáskanál segítségével csepegtess rájuk néhány cseppet a megfestett sóoldatból. A só feloldja a jeget, lyukakat váj bele, ezért a festék gyönyörűen megszínezi a jégkocka belsejét.

Ami történik: Mikor a só érintkezik a jéggel, hő termelődik, ez olvasztja meg a jeget.

6. Eső a házban

Amire szükséged lesz: Egy nagyobb, átlátszó falu tégely (befőttesüveg, salátástál), víz, pipetta vagy teáskanál, folyékony ételfesték, mosogatószer.

A trükk: Önts vizet a tégelybe és annyi mosogatószert, hogy nagy “habfelhők” keletkezzenek a felszínén. Ezután a pipettával vagy a teáskanállal csepegtess ételfestéket néhány helyre a habba. Várj egy pillanatot, és látni fogod, ahogyan a habfelhőkből elkezd esni az eső.

Ami történik: Mivel sűrűbb, az ételfesték lefelé fog szállni a vízben a habból és lesüllyed a tál aljára. A kísérlettel nagyon jól lehet szemléltetni, hogyan működik az eső.

7. Táncoló kukacok

Amire szükséged lesz: Kukoricakeményítő, víz, vékony fémből készült sütőforma vagy tepsi, ételfesték, mélynyomó.

A trükk: 2 bögre kukoricakeményítőt keverj össze 1 bögre vízzel. Tégy hozzá néhány csepp ételfestéket, és öntsd egy tálcára. A tálcát tedd a mélynyomóra. Kapcsold be a zenét, és a tálcát finoman fogd hozzá a mélynyomóhoz. Máris láthatod, hogy a kukacok táncra perdülnek.

Ami történik: A kukoricakeményítővel elkevert vízből nemnewtoni folyadék lesz, ami teljesen máshogy viselkedik, mint amire számítunk. Ha erőhatás éri (például rázod, nyomod stb.), akkor megkeményedik. A zene pedig ilyen fizikai erőként hat rá. A keverék besűrűsödik és mozogni kezd a hatására.

8. Trükkös szög

Amire szükséged lesz: 2 szög, géz, piros festék.

A trükk: Ez valójában nem egy kísérlet, de egy jó kis trükk, amivel szórakoztathatod a barátaidat. Fogj egy szöget és vágd ketté. Ragaszd mindkét darabot a gézlaphoz, majd azt csavard rá az ujjadra, mintha bekötöznéd. A piros festékkel a vér illúzióját keltheted.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét