7 tipp, aminek köszönhetően örökre megfeledkezhetsz a gyenge WIFI-jelről

0

2021 januárjában az összes felhasználó (4,32 milliárd ember) 92,6%-a mobil eszközökről csatlakozott az internetre – ezért mondhatjuk azt, hogy az erős és megbízható internetkapcsolat sokaknak fontos. Senki nem akar küszködni a kapcsolat elvesztése miatt egy fontos meeting közepén vagy a kedvenc Netflixes sorozatának nézése közben.

Szeretnénk bemutatni 7 tippet, hogy a WIFI-kapcsolat erős és megbízható maradjon, amikor a leginkább szükség van rá. Próbáld ki őket, és az eredményre nem kell sokat várni.

1. Csekkold az internet sebességét.

Mielőtt bármit kipróbálnál, jobb ragaszkodni az alapokhoz. Először is futtass egy tesztet – ez a legjobb mód annak meghatározására, hogy olyan sebességű internetet kapsz-e, amiért fizetsz. Hogy a legmegbízhatóbb eredményt kapd, ezeket a lépéseket kell megtenned:

  • Vegyél egy Ethernet-kábelt (a leggyakoribb kábeltípus, amit 2 vezetékes eszköz összekötésére használnak az internetkapcsolat biztosítása érdekében).
  • Az egyik végét csatlakoztasd a modemedhez, a másikat a számítógépedhez vagy a laptopodhoz.
  • Futtasd le a sebességtesztet.

Ha a mért sebesség nem felel meg annak, amire előfizettél, jobb, ha felveszed a kapcsolatot a szolgáltatóval, hogy kidolgozzatok egy megoldást.

2. Tedd máshova a routert.

A router elhelyezése kulcsfontosságú a jel szempontjából. A szabály az, hogy a routert egy központi helyre kell elhelyezni a házban, ahol nem gátolják a jelet falak, hűtő (vagy más elektronikai eszköz), akvárium stb. Nagy lehet a kísértés, hogy elrejtsd a dobozt a ház egy sötét sarkában, de ha elég teret adsz a routernek, az minden bizonnyal jobb WIFI-jelet fog eredményezni.

Tulajdonképpen van egy olyan applikáció is, ami segít megtalálni a legjobb helyet a házban a routernek.

3. Igazítsd meg a router antennáit.

Tegyük fel, hogy 2 antennája van. Mi a legjobb irány, amiben állhatnak?

Alapvetően, ha az antennákat függőlegesen állítod be, a jel vízszintesen terjed. És ha az antennák vízszintesen vannak, a jelet függőlegesen bocsátják ki.

Szóval sok múlik a konkrét helyzetén. Ha az otthonod vagy az iroda egyszintes, a legjobb, ha függőlegesen állítod be az antennákat. De ha egy szinttel lejjebb és feljebb is WIFI-lefedettség szükséges, 30°-os szögben kell lenniük.

4. Védd a WIFI-t az illetéktelen használóktól.

Lehet a jelszavad a “0123456789” vagy valami hasonlóan egyszerű, de ettől még nincs biztonságban a hálózatod. Nem szívesen ábrándítunk ki, de lehet, hogy valaki vagy valakik élősködnek és a te WIFI-det használják. Ha ez a helyzet, nem csoda, hogy lassú az internet (lehet, hogy a szomszédod azt használva nézi a Netflixet és telefonozik párhuzamosan).

A legjobb megoldás ilyenkor, hogy egy erős jelszót használva véded a hálózatot. Így gyakorlatilag bezárod a kapukat az illetéktelen felhasználók előtt. A gyenge jelszavak általában egyszerű betűkből és/vagy számokból álló sorozatok, mint a “012345”, “1q2w3e4r” vagy valami, ami szorosan hozzád köthető, például a címed vagy a kedvenced neve.

A biztos jelszavak sokkal véletlenszerűbbek és kiszámíthatatlanabbak. Lehet egy random cím egy másik országból (“DowningStreet10!”) vagy egy kifejezés egy televíziós műsorból extra karakterekkel (“Bella!Ciao!”) vagy egy teljesen találomra alkotott betű-szám kombináció.

5. Csatlakoztasd le azokat az eszközöket, amiket nem használsz.

Nincs szükség betolakodókra ahhoz, hogy a rendszer túlterheltté váljon – magad is elérheted ezt, ha túl sok applikáció vagy eszköz fut egyszerre. Azonban van egy egyszerű megoldás erre: csökkentsd a WIFI-t használó eszközök számát, és tehermentesítsd a hálózatot. Ráadásul a modern routerek esetében már az ún. QoS (Quality of Service) is segít, ami bizonyos eszközök adatforgalom-igényét előnyben részesíti a többi készülékhez képest.

6. Frissítsd a routered.

A routered alapszoftverének frissítése kulcsfontosságú, és rendszeresen meg kell tenned ezt. Az új, frissített funkciókkal nemcsak fokozott teljesítményt kapsz, hanem fontos biztonsági frissítéseket is. De hogyan tudod ezt megtenni?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen routert használsz. A régebbi típusok esetében fel kell menned a weboldalukra, és le kell töltened a szoftvert. Az újabbakon van egy beépített gomb az adminisztrációs felületen, és csupán egy kattintással kész is vagy. Ha további információkra lenne szükséged, számos leírás található az interneten.

7. Vásárolj egy új routert vagy egy hatótávnövelőt.

Lehet, hogy a fentiek közül már mindent kipróbáltál, de úgy tűnik, semmi sem működik. Az is előfordulhat, hogy az eszköz elavult, és itt az ideje az új beszerzésének.

Az újabb modellek szélesebb lefedettséget biztosítanak, és akár 10 Gbps sebességet (10 gigabit adat halad át a rendszeren másodpercenként) is el tudnak érni. A különböző felhasználói igényekhez különböző routerek szükségesek, tehát rá kell jönnöd arra, hogy neked mekkora teljesítményű kell.

Nem mindig szükséges rengeteg pénzt elkölteni egy vadonatúj routerre. Néha egy másik hardver, például egy hatótávnövelő mindent megoldhat. A hatótávnövelők a routertől kapják a jelet, és azt közvetítik. Ez nagyszerű választás, ha nagy területet kell lefedned, vagy ha sok olyan akadályt kell leküzdened, mint a sarkok vagy a falak.

Te sokat bajlódsz a WIFI-jellel? Milyen megoldás bizonyult a legjobbnak számodra?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét