7 szobanövény, amit veszélyes lehet az otthonodban tartanod

0

A világon több mint 450.000 növényfaj létezik. Ha az otthonodba is költöztetsz be néhányat, életet és színt vihetsz a lakás dekorációjába. Ám elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a szobanövények között is vannak olyanok, melyek mérgezők.

A következő 7 növény akár ártalmas is lehet.

1. Juniper bonsai fa

Ha szereted a fákat, valószínűleg szívesen látnál egy bonsai-t az otthonodban. Ám jól gondold át, hogy milyen fajtát választasz belőle. A juniper bonsai allergiás tüneteket, orrdugulást, könnyezést okozhat.

2. Pozsgások

Az elmúlt években elérték népszerűségük csúcsát, hiszen kis helyet igényelnek, olcsók és strapabírók. De van rá esély, hogy megtelepszik rajtuk a viaszos pajzstetű. Ha ez megtörténik, a kártevők könnyen megfertőznek más növényeket is, és igencsak nehéz tőlük megszabadulni.

3. Leander

Gyönyörű virágaival ártalmatlannak tűnik, de extrém mértékben mérgező. A lakásba semmiképp sem ajánlott bevinni. A legjobb, ha a kertben is karnyújtásnyi távolságot tartasz tőle.

4. Buzogányvirág

Szintén kedvelt dísznövény, hiszen könnyű gondoskodni róla. De nem neked való, ha van háziállatod. Kalcium-oxalát található benne, ami a kutyákra és macskákra nézve veszélyes méreganyag.

5. Tarkalevél (Caladium)

A caladium, más néven tarkalevél nem a lakásba való. A benne lévő méreganyagok veszélyesek az ember és a háziállatok számára is.

6. Kislevelű fikusz

Egy másik szobanövény, ami komoly egészségi problémákat okozhat, főleg azok számára, akik asztmásak vagy allergiásak a latexre. Viaszos levelein összegyűlik a por, a latex magas koncentrációja miatt pedig súlyosbítja a latexallergiát.

7. Aranypálma

Az aranypálma vagy aranygyümölcspálma trópusi hangulatot ad a helyiségnek, de vigyázni kell vele, mert olyan kártevőknek adhat otthont, mint az atkák vagy a viaszos pajzstetvek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét