7 jel, amiből már a kapcsolat elején tudhatod, hogy rossz partnert választottál

1

A legtöbb esetben a megcsalás, a függőség, a hazugságok, a kommunikáció hiánya okozza a szakítást. Sokszor azonban az okok nem ennyire egyértelműek. Lehet pszichológiai értelemben egészséges, rossz szokásoktól mentes, nagyszerű megjelenésű ember is, de a kapcsolat mégis zátonyra futhat az első komolyabb veszekedés után. Ilyenkor próbáljuk megjavítani a dolgokat, de elfáradunk benne mi is és a párunk is.
A következő jelekből már idejében rájöhetsz, hogy nem számíthatsz közös jövőre.

1. Más szinten van az érzelmi intelligenciátok

Az érzelmi intelligencia az érzelmek kimutatásának, felfogásának, kontrollálásának és mások érzelmeinek megértésének képessége. Akinek alacsony szinten van az érzelmi intelligenciája, az nehezen tud szoros kapcsolatokat fenntartani és együtt érezni másokkal. Nem tud megbirkózni erős érzelmeket kiváltó helyzetekkel, és nem tudja kordában tartani a saját érzéseit.

Egy ilyen partner képtelen beleképzelni magát valaki más helyzetébe, megérteni azt, hogy valakinek segítségre van szüksége, és nem érez bűntudatot sem a saját maga által elkövetett hibák miatt. Egy ilyen kapcsolat pedig egyik fél számára sem jó. Miközben te megértést várnál tőle, a partnered azt akarja, hogy maximálisan fogadd el az ő nézőpontját.

Már az első randik alkalmával rájöhetsz arra, hogy a partnered alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezik, csak figyeld a reakcióit és a környezetét. Az ilyen ember hamar ideges lesz, ha valamiben engednie kell, könnyen ítélkezik és gyakran ad kéretlen tanácsokat, nem tudja, hogyan kell hallgatnia és meghallania, amit mondasz.

2. Nem tartja tiszteletben a személyes teredet

Az új párod megpróbálja teljesen lefoglalni az idődet és megharagszik, ha a saját dolgaidra is szeretnél időt szánni? Ha nem tudja, mivel kösse le magát, amikor egyedül van, ha nincs semmilyen hobbija, a te szabadságodat fogja korlátozni. A te érdeklődési körödben fog elmerülni,0 és az általad szeretett dolgokat fogja kipróbálni, csakhogy még eggyel több oka legyen arra, hogy veled lehessen.

Az ilyen fajta szerelem az első néhány hétben csupa boldogság, de aztán szépen lassan megfojt. A kapcsolat pszichés bántalmazásba fordul át úgy, hogy a bántalmazó erről mit sem tud, hiszen ő csak teljesen neked akarja szentelni magát.

Figyeld meg, mit mesél magáról a partnered az első néhány találkozás alkalmával. Egy önálló személyiségnek mindig van valamije, ami iránt szenvedélyesen rajong, egy hobbi vagy egy érdeklődési kör.

3. Megpróbál megváltoztatni

Szinte mindannyiunknak megvannak a saját elképzelései a tökéletes partnerről, beleértve a tulajdonságait, a kinézetét, az anyagi helyzetét, az érdeklődési köreit. Néha az elképzelésünk találkozik is a valósággal, de néha nem. Egyesek azonban nem tudják különválasztani a kettőt, és a vágyaikat megpróbálják életre kelteni az új partnerükben.

“Próbáltad már valaha szőkére festeni a hajadat?” “Miért foglalkoznál tetoválással, mikor egy mérnök sokkal többet keres?” “Drága ékszereket kellene viselned, nem ilyen ócska bizsukat! Te egy nő vagy!” A partnered megpróbálja rád erőltetni a saját ízlését és szokásait, megpróbálja megváltoztatni a kinézetedet vagy az életmódodat minden lehetséges módon. Rá fog jönni, hogy nem te vagy az ideálja, az ilyen kapcsolat pedig csak addig tart, amíg hajlandó vagy elfogadni a véleményét.

Az ilyen ember már a legelején tudtodra adja az értékrendjét, és szépen beadagolja, hogy szerinte miben kellene változnod.

4. Tisztán elválasztja a te problémáidat a sajátjaitól

Elmondod a párodnak, hogy tönkrement a csap. Ő pedig egy vállrándítással már indul is sörözni a barátaival. De azt biztosan az orrod alá fogja dörgölni, ha te nem segítesz neki szülinapi ajándékot választani az anyukájának. Amikor neked van segítségre szükséged, neki feltétlenül a saját dolgával kell foglalkoznia, de ha neki kell segítség és te visszautasítod, biztos lehetsz benne, hogy harag lesz belőle.

Azon kapod majd magad, hogy szaladsz hozzá a gyógyszerrel, ha beteg, hogy lemondod az értekezletet, és megváltoztatod a terveid minden alkalommal, amikor ő mást talál ki neked. Ez pedig azért van, mert az ő problémája most már a tiéd is, viszont a te problémád csak a tied maradt. Ez nem a legjobb forgatókönyv, ha tökéletesen bízni akartok egymásban.

Ha valakinek fontos a kapcsolata, mindent megtesz, hogy a párja boldog legyen. Ha kell, találkozik a barátnőiddel, elkísér a kozmetikushoz, vagy megküzd az időjárás viszontagságaival is.

5. A véleményed kicsit sem számít

Csak egy aprósággal kezdődik, mint kiválasztani egy éttermet, eldönteni, hogy mi legyen a vacsora, vagy melyik filmet nézzétek meg a moziban. Egy mérgező kapcsolatban a te véleményedet sosem kérdezik meg. Az ilyen partner egyedül foglal asztalt, és arra a filmre vesz két jegyet, amit ő már rég szeretne megnézni. Anélkül, hogy téged megkérdezne róla. Azt hiszi, ő mindent jobban tud.

Úgy tűnhet, mintha meg akarna óvni téged a rossz döntéseidtől. Valójában azonban elveszi a döntéshez való jogodat.

Sajnos ez a helyzet idővel még rosszabb lesz. Egyedül fog lakást választani kettőtöknek, és ő dönt arról is, hogy mi legyen a gyereketek neve. Az ilyen partnert elég nehéz rábírni arra, hogy téged is figyelembe vegyen. Tényleg erre volna szükséged az életedben?

6. A munkája mindig az első

A munkájuk iránt elkötelezett emberek tiszteletet érdemelnek. Nap mint nap, akár éjjel és hétvégén is képesek dolgozni, csakhogy elvégezzék a feladatukat. Ezért aztán csúcsra is jutnak a karrierjükben. Azok viszont vesztesek, akik egy ilyen kapcsolatban magukra maradnak.

Ha már a legelejétől sokat beszél a munkájáról, mindig elkésik a randikról vagy le is mondja őket a munkájára hivatkozva, nem valószínű, hogy a prioritásait meg tudod változtatni. Készen állsz arra, hogy szinte az összes estédet egyedül töltsd, vagy ne tudd bemutatni a párodat a szüleidnek, mert sosem ér rá?

7. Teljesen más az életformátok

Ha te emeletes szendvicseket szeretsz enni reggelire, és eszed ágában sincs reggel kocogni menni, a párod viszont megőrül az egészséges táplálkozásért, és hetente 7-szer jár edzeni, nem sok az esély rá, hogy tartós kapcsolatot tudtok kialakítani egymással. Ugyanez igaz az otthonülőkre és a kalandorokra, a szorgalmasan dolgozókra és a megszállott bulizókra, a mániákus takarítókra és azokra, akik legszívesebben az ágyban falatoznak.

Az élethez való teljesen különböző hozzáállás a szerelmet hamar ellenségeskedésbe fordítja át. Ez nem jelenti, hogy akár te, akár a párod hibát követne el. Ez csak annyit jelent, hogy az útjaitok nem keresztezik egymást, de kezdetben erről nem könnyű tudomást venni.

Ettől még nem kell feltétlenül azok között keresned a párodat, akik pontosan úgy gondolkodnak, mint te. Bőven elég, ha az élet fontos kérdéseiről megegyezik a véleményetek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét