6 ok, amiért érdemes csak minden második nap zuhanyozni

0

A legtöbbünk naponta vagy naponta akár többször is letusol. De ha felteszed magadnak a kérdést, hogy igazából miért van szükség 24 óránként arra, hogy lecsutakold magad, rá fogsz jönni, hogy jóval többször zuhanyzol a szükségesnél. A gyakori zuhanyzástól pedig sem szebbek, sem egészségesebbek nem leszünk.

Utánanéztünk, hogy mi történik akkor, ha ritkábban zuhanyzol.

1. Kevésbé leszel kitéve fertőzéseknek.

Talán eddig azt hitted, hogy a gyakori zuhanyozás egészséges szokás. Pedig ennek éppen az ellenkezője az igaz. Felborítja a mikroorganizmusok egyensúlyát a bőr felszínén, így az kevésbé védetté válik, és fogékonyabb lesz a fertőzésekre. Az immunrendszerünknek bizonyos mértékben szüksége van arra, hogy a baktériumok és a szennyeződések stimulálják. A túl gyakori zuhanyzás ezért gyengítheti az immunrendszert, ami így kevésbé tud megvédeni minket a kórokozóktól.

2. A bőröd hálás lesz érte.

A hosszú, forró zuhany ellazít, és makulátlanul tiszta leszel tőle, de öregedni is gyorsabban fogsz. A bőrt egy zsíros réteg borítja, ami bezárja a nedvességet, hogy a bőr telt és fiatalos maradjon. Ha folyton mosod ezt a réteget, megsemmisül, a bőr pedig irritált, ráncos és száraz lesz.

3. A hajad lehet, hogy gyorsabban fog nőni.

Ha naponta mosod a hajad, csak még egészségtelenebb és zsírosabb lesz. Eltávolítod a fejbőrről azt a védőréteget, aminek a feladata épp a károsodások kivédése lenne. Erre válaszul a faggyúmirigyek elkezdenek még több faggyút termelni, amitől a fejbőr viszketni kezd, a pórusok pedig eltömődnek. A hajnövekedés lelassul, nem is álmodhatsz szép és egészséges frizuráról.

4. Fogyhatsz.

Egy finom vacsora után egy kellemes zuhany több, mint idilli. Viszont hízáshoz vezethet. Az emésztéshez megfelelő vérkeringésre van szükség a gyomorban. Ha beugrasz a zuhany alá, a testhőmérsékleted lecsökken, ami megzavarja az emésztőrendszer működését. Ha rendszeresen ez történik, könnyen hízás lehet a vége.

5. Kevésbé leszel hajlamos az allergiára.

A túl gyakori zuhanyzás még az allergiával is összefüggésben lehet. Ha a bőr savköpenye károsodik, védtelenebb lesz a külső hatásokkal szemben. Ha az összes szennyeződést lemosod a bőrről, az immunrendszer ellustul, ami allergiához, asztmához, de akár cukorbetegséghez is vezethet.

6. Jót tesz a szaporítószerveknek.

Ahogyan a bőrünkön mindenütt, úgy az intim testrészeink környékén is szükség van a baktériumok egyensúlyára. A zuhanyzáshoz használt vízben nehézfémek és más ártalmas anyagok vannak, nem beszélve a tusfürdőkben és a szappanokban lévő illat- és adalékanyagokról. Ha ezeknek nap mint nap kiteszed magad, az intim testrészeidnél is felborul az imént említett egyensúly, ami viszketést, irritációt és fertőzéseket okozhat.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét