15 élelmiszer, amit nem kell a hűtőben tartanod

0

Sokan automatikusan rengeteg dolgot a hűtőbe tesznek, át sem gondolják, nem lenne-e jobb inkább szobahőmérsékleten tárolni az adott élelmiszereket. Ha a csomagoláson az áll: száraz, hűvös helyen tárolandó, máris tesszük a hűtőbe.

Meg fogsz lepődni, hogy a következő élelmiszerek egyáltalán nem érzik jól magukat a hűtőben.

1. Kaliforniai paprika

Ne tedd a hűtőbe, hiszen a szobahőmérséklet tökéletesen megfelel neki. Tarthatod fiókban vagy papírzacskóban. A hűtőben csak elveszti a frissességét és roppanósságát.

2. Egzotikus gyümölcsök

Banán, mangó, papaya és más trópusi gyümölcsök számára a meleg a legideálisabb környezet. Az alacsony hőmérséklettől ezek a gyümölcsök megbarnulnak, és megváltozik az állaguk is.

3. Szószok

A ketchup, a mustár, a szójaszósz, a balzsamecet, az édes, savanyú és csípős szószok jól érzik magukat a konyhapulton még akkor is, ha már kinyitottad őket. Nincs értelme a hűtőben tárolni őket. Az éttermekben szintén láthatod, hogy ezeket általában az asztalokon tartják.

4. Csokoládé

Csokit sose tegyél a hűtőbe. Amellett, hogy magába szívja a szagokat, a hűtőben lévő pára hatására egy fehér réteg képződik rajta, mert a cukor a felszínére kerül. Ez a fehér bevonat az ízét ugyan nem változtatja meg, de nem lesz tőle étvágygerjesztő a csokoládé. 15-20 °C közötti hőmérsékleten akár 6 hónapig is eltarthatod.

5. Vaj

Megszoktuk, hogy a vajat a hűtőben tároljuk, hiszen tejtermékről van szó, a tejtermékek pedig köztudottan hamar megromlanak szobahőmérsékleten. De a vajjal kicsit más a helyzet. Fő összetevője (80%) ugyanis a zsír. A zsír magas és a víz alacsony aránya a vajban megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Éppen ezért néhány napig szobahőmérsékleten is tarthatod.

6. Barack

Mikor a barack nagyon kemény és nincs meg a jellegzetes illata, még néhány napig érnie kell, hogy fogyasztásra alkalmas legyen. Addig is a legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolod. Mosatlanul, a szárukkal lefelé fordítva helyezd el őket. Az érett barackot a legjobb azonnal megenni, de ha túl sok van belőle, néhány napra beteheted őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat, ezért nem fog olyan gyorsan tönkremenni.

7. Kenyér és más pékáru

Sokan a hűtőbe teszik a megmaradt kenyeret, hogy tovább eltartsák, pedig valójában itt csak hamarabb kiszárad. Sötét helyen, például kenyértartóban, szobahőmérsékleten tárold inkább.

8. Bontatlan üdítők

Az üdítőket tarthatod hűvös helyen vagy szobahőmérsékleten. A konyhaszekrényben – bontatlan állapotban – akár hónapokig megőrzik a minőségüket.

9. Szalámi

A szalámi hónapokig eláll. A legjobb, ha fellógatod egy jól szellőző helyen, ahol 15-20 °C van. Így tovább érlelődik. Ha ez nem lehetséges, akkor tedd a hűtőbe.

10. Konzerv hal

A bontatlan halkonzervet sem kell a hűtőbe tenned, nem lesz tőle frissebb. Hónapokig tárolhatod a polcon, de ha egyszer már kinyitottad, a maradékot tedd lezárható edénybe és tartsd a hűtőben.

11. Bazsalikom

Hogy friss maradjon, tedd a szárakat egy pohár vízbe, mintha vágott virágot tennél vázába. Lazán takard le egy nejlontasakkal, és tedd a konyhapultra. Míg egyes fűszernövényeket, például a petrezselymet és a koriandert jobb hűtőben tárolni, a bazsalikom jobban érzi magát szobahőmérsékleten. A hideg hatására megbarnulnak a levelei.

12. Mogyoróvaj és Nutella

A mogyoróvaj nem tartalmaz sok vizet, ezért tárolhatod a kamrában. A már felnyitott üveget sem szükséges a hűtőbe tenned. Ha sötét konyhaszekrényben, szobahőmérsékleten tartod, a bolti, felbontott mogyoróvaj 3 hónapig is eláll. A Nutellát se tedd hűtőbe. Megváltozik az állaga, és nehezebben tudod majd kenni.

13. Alma és körte

Teheted őket a hűtőbe, de nem szükséges. A hideg levegő hatására elvesztik roppanósságukat, ezért jobb, ha inkább a konyhapulton hagyod őket. Ha viszont jobban szereted a gyümölcsöt hidegen, tárold a hűtőben.

14. Savanyú uborka

Mivel sok só van benne, ami természetes tartósítószer, hosszú időn át eltartható. Az egyetlen érv a hűtőben való tárolása mellett az, ha jobban szereted a savanyúságot hidegen.

15. Fokhagyma

A fény és a nedvesség a legnagyobb ellenségei, mivel hajlamos a penészedésre. A fokhagymát szobahőmérsékleten tárold sötét, száraz helyen, ahol jól tud szellőzni. Ha hideg helyre teszed, például a hűtőbe, néhány napon belül elkezd kicsírázni. A csírás fokhagyma is ehető, de keserűbb az íze.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét