14 pszichológiai tény, ami felfedheti előtted a meztelen igazságot az életről

0

Az emberi pszichéről még mindig nem tudunk sokat. A tudósok még csak a felszínét kapargatják. De azt már tudjuk, hogyan javítsuk az önbecsülésünket, fejlesszük a kreativitásunkat vagy növeljük esélyünket egy sikeres párkapcsolatra.

Olyan pszichológiai tények következnek, melyek neked is taníthatnak valamit saját magadról.

1. Egy átlagos 21. századi diák ugyanannyit szorong, mint egy elmegyógyintézetben lévő beteg az 1950-es évek elején.

Minden évtizedben a gyerekek és a felnőttek szorongása egyre csak nő. Ennek pedig több oka is van:

  • A társadalmi korlátok kevésbé vannak jelen az életünkben, mint korábban. Nagyon gyakran váltunk munkahelyet, ritkán veszünk részt vallási vagy egyéb közösségi megmozdulásokban, később házasodunk és sokkal több időt töltünk egyedül.
  • Sok mindent akarunk az élettől. Anyagi jólétet, tökéletes párkapcsolatot, de valószerűtlen elképzeléseink vannak arról, hogy hogyan kellene kinéznünk vagy a párunknak hogyan kellene viselkednie.
  • Túl sok rossz hírt hallunk. Főleg balesetekről, bűntényekről és háborúkról tudósítanak a híradások, melyek azt tudatosítják bennünk, hogy a világ veszélyes hely.

2. Három óra alatt bárkit meg lehet győzni arról, hogy elkövetett egy gyilkosságot.

És még csak erőszak sem szükséges hozzá. Elég egy baráti hangulatú beszélgetés, ami mintha egy kötetlen interjú lenne.

Sokan tudják, hogy amikor visszaemlékezünk egy eseményre, minden alkalommal újraírjuk a memóriánkat. Kutatások szerint, ha egy interjúztató tud részleteket az interjúalany magánéletéről, beszélgetés közben speciális technikával képes újraírni az alany memóriáját úgy, hogy abba valótlan dolgok is bekerüljenek. Ezáltal képes vele elhitetni azt is, hogy elkövetett egy gyilkosságot.

A kísérletben résztvevőket arról sikerült meggyőzni, hogy vannak emlékeik arról, hogy elloptak valamit, inzultáltak valakit kamaszkorukban, vagy vannak olyan sérüléseik, amik valójában sosem léteztek.

3. Ha szerelmet akarsz találni, vigyél magaddal egy kutyát a randevúra.

Ha egy kutyával jelensz meg a randin, nagyban növeled a siker esélyét. Az emberek sokkal magabiztosabbnak érzik magukat, ha olyasvalakihez közelednek, aki mellett van egy kutya.

Egy francia tanulmány szerint a nők 3-szor nagyobb eséllyel adják meg a telefonszámukat olyan férfinak, akinek van kutyája. Általánosságban is elmondható, hogy a kutyával sétáló embereket sokkal megbízhatóbbnak tartják.

4. Általában az a kedvenc dalunk, ami az életünk egy fontos eseményéhez kapcsolódik.

A dalok, amiket szeretünk, általában kapcsolódnak egy személyes dologhoz, valamilyen érzelmi állapothoz, amit az életünk során átéltünk.

5. Vannak emberek, akik félnek a boldogságtól.

A boldogságtól való félelem jelen lehet azokban, akik valamilyen személyes tragédiát éltek meg, miközben boldogok voltak. Ezért tudat alatt a boldogságot valamilyen rosszal kapcsolják össze, és mindent megtesznek, hogy elkerüljék. Általában befelé fordulók és keveset mennek társaságba, de valójában nem más emberektől félnek, hanem a boldogság lehetőségétől.

6. A stressz szintünk, mikor elveszítjük a telefonunkat kb. azonos azzal, amit egy terrortámadás során éreznénk.

Bár az életben vannak nagyobb tragédiák is, a telefon elvesztésétől való félelmet hasonlóan éljük meg, mint egy terrortámadást. Az 5 legstresszesebb szituációban benne vannak a természeti katasztrófák, a munkahely elvesztése és a súlyos betegség is.

7. A naplóírás javítja a mentális állapotot.

A táplálkozászavarban vagy depresszióban szenvedők számára nagyon hasznos, ha leírják a mindennapjaikat egy naplóba. A naplóírástól erősebb lesz az immunrendszer, könnyebben tudjuk kezelni a stresszt, és még az asztma tünetei is csökkenhetnek. De van egy másik fontos előnye is: van lehetőség átgondolni a múltbéli dolgokat, hogy ne kövessük el újra a hibákat a jövőben, valamint felidézhetünk régi kedves emlékeket is.

Nem kell regényeket írni. Naponta pár mondat elég, a lényeg, hogy kb. azonos időpontban fogjunk hozzá az íráshoz. Ezek a kis jegyzetek segítenek az érzelmek kifejezésében és a szituációk elemzésében.

8. Hogy kreatív légy, nem jó ötletekre, hanem sok ötletre van szükséged.

Kutatók rájöttek arra, hogy ha az embereknek nem a jó ötletekért, hanem az ötletek számáért fizetnének, sokkal jobb eredményt lehetne elérni. De csak akkor, ha kevés időt hagynak nekik a pihenésre. A kreativitás receptje a következő: gyárts annyi ötletet, amennyit csak tudsz, még a legrosszabbakat is beleszámítva. Ezután feledkezz meg róluk egy időre, és a következő 20 percben csinálj valami teljesen mást. Utána pedig térj vissza az ötletekhez.

9. Egy 20 perces sétától boldogabb leszel.

A természettel való kapcsolat megnyugtat és jó érzéseket ad. Akik legalább napi 20 percet töltenek a természetben, sokkal elégedettebbek az életükkel. Nem számít, hogy futsz vagy csak sétálgatsz.

10. A háttérzene csökkenti a kreatív képességeket.

Bármilyen zene bármilyen nyelven – legyen az az anyanyelved vagy idegennyelv – gyengíti a kreativitást, ha munka közben háttérzeneként hallgatod. Csak akkor szóljon a zene, ha másra nem kell koncentrálnod.

11. Hogy megjegyezz valamit, ne jegyzetelj, hanem rajzold le.

A rajzolás sokkal hatékonyabb memorizálási módszer, mint a jegyzetelés, a vizualizálás vagy a képnézegetés. Nem kell hozzá művészi képesség, még a legprimitívebb rajz is segít emlékezni.

Ez különösen hasznos az időseknek, akik ezzel a módszerrel megőrizhetik a memóriájukat.

12. Amikor a kedvenc csapatod nyer, a te önbecsülésed is nő.

Kiderült, hogy az emberek okkal szeretnek sportot nézni: pozitív hatással van az önbecsülésükre. Minden alkalommal, amikor a kedvenc csapatod nyer, a te hangulatod is javul legalább a következő 2 napra. De ha a csapatod veszít, annak nincs rád drasztikus hatással.

Sokkal jobb sportközvetítéseket nézni másokkal együtt. Ilyenkor az örömérzet még nagyobb, és a vereséggel is könnyebb megbirkózni.

13. Ha van B-terved, akkor kisebb az esélyed a célod elérésére.

Ha valami újba szeretnél kezdeni – például elköltöznél egy munka miatt, vagy saját vállalkozást indítanál –, ne készíts B-, C-, D- és X-tervet. Gondold azt, hogy egyetlen lehetőséged van és nem létezik más opció. Így jóval nagyobb esélyed lesz a sikerre. Kezdj valami újba úgy, hogy felégeted magad mögött az összes hidat. Ebben az esetben nagyobb valószínűséggel fogod megvalósítani, amit igazán szeretnél.

14. Hogy ösztönözd magad a változtatásra, kérdezd meg magadtól: “Meg fogom csinálni?”

Ha motiválni akarod magad a változásra, ne parancsba add magadnak, amit szeretnél, például “Ezentúl minden reggel futni fogok.” Inkább kérdezd meg magadtól, hogy meg fogod-e csinálni. Ha semmilyen belső nyomást nem érzel, és csak beszélgetsz a dologról saját magaddal, minél hamarabb meg akarod majd lépni. Pszichológusok szerint, ha kérdéseket teszünk fel magunknak, az az egyik legjobb motiváció.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét