13 szobanövény, amitől az otthonod mennyeien fog illatozni

0

A növények az elsők, amik eszünkbe jutnak, ha valami frissítőre és élettelire gondolunk. Az otthoni dekoráció részévé tenni őket elengedhetetlen, hiszen számos előnyük van, például javítják a hangulatot, és csökkentik a stresszt. És nemcsak ennyiről van szó, hanem olyan csodás illatot termelnek, amitől úgy fogod érezni, mintha egy felhőn feküdnél.

Tudva, hogy a szobanövények képesek a legjobb illatot biztosítani, készítettünk egy listát az olyanokról, amiket érdemes beszerezned.

1. A gardénia parfümillatot áraszt.

A kertészet világában a gardénia kiérdemelte az egyik legillatosabb növény címet, ami nem is meglepő. Az illata isteni és elég erős ahhoz, hogy észre lehessen venni. Tehát ha szereted a mutatós virágokat és a felejthetetlen illatokat, a gardénia kötelező darab számodra. Készülj fel, hogy megfelelő körülményeket tudj biztosítani neki, mint a savas föld, amiből a víz megfelelően el tud szivárogni, reggeli napfény, délutáni árnyék és megfelelő trágyázás.

Tipp: A gardénia egyik változata a Mitriostigma Axillare, az afrikai gardénia, ami édes illatú virágokat hoz, és sokkal könnyebb gondoskodni róla.

2. A muskátlinak almaillata van.

A muskátli ismert a változatos illatairól, lehet alma-, citrom- vagy eperillata például. Ha egyszer megveszel egy ilyen virágot, rá fogsz ébredni, hogy egy illat nem elég. Kezdők is tudnak gondoskodni róla, fényre van szüksége és megfelelő virágföldre.

Tipp: A Pelargonium Odoratissimum például csodálatos almaillattal büszkélkedhet. A szépség és a fantasztikus illat találkozik ebben a növényben.

3. A frangipáni ananászillatú.

Ennek a bámulatos trópusi virágnak egyes fajtáit hawaii rózsának is nevezik. Egyedülálló illatát használják parfümökhöz, gyertyákhoz és krémekhez is. Illóolajokat is kivonnak a növényből, aminek illata széles skálán mozoghat, lehet például rózsa, ananász, szilva, citrus, érett banán, szőlő, kókusz, gyömbér.

Tipp: Számos fajtája közül a vörös frangipánit tekintik az egyik legjobb választásnak, ha valaki bent szeretne ilyet tartani.

4. Az orchideáknak olyan az illatuk, mint a vaníliának és a fahéjnak.

Nemcsak gyönyörű, hanem az illata is ellenállhatatlan. Számos fajtája van, és mindegyiknek más a színe, a mérete és az illata. Ez utóbbi emlékeztethet például vaníliára vagy akár citrusra is. A legjobban úgy gondoskodhatsz róluk, ha indirekt fényt és elegendő (de nem túl sok) vizet biztosítasz nekik.

Tipp: A Cattleya Walkeriana egy olyan orchidea, ami erős vanília és fahéjra hasonlító illatot áraszt.

5. A jázminnak érzékien édes illata van.

Ha az illatos növények vannak terítéken, nem feledkezhetünk meg a káprázatos jázminról sem, ami az egyedi, érzékien édes illatáról és csinos apró virágairól ismert. Nem túl bonyolult gondozni sem. Egy napos ablak és nedves virágföld már elegendő számára, de fontos, hogy a víz ne álljon meg a cserepében. Néha ki kell vinned, hogy támogasd a növekedését.

Tipp: A sokvirágú jázmint tekintik a legillatosabb fajtának, ennek különösen édes illata van, főleg éjjel.

6. A levendula illata relaxáló.

Nem véletlen, hogy a levendula-illóolajat használják az aromaterápiában, mivel bizonyított, hogy a levendula illatának belélegzése javíthatja az alvás minőségét. Az olaj helyett tarthatsz valódi növényt is az otthonodban, hogy élvezhesd lila virágainak látványát és édes, nyugtató illatát. Hogy megfelelően gondoskodj róla, válassz egy olyan cserepet, amin elég lyuk van a felesleges víz elvezetéséhez, és nagy cserépbe ültesd, amiben bőséges mennyiségű virágföld van, hogy az nedves maradhasson. Mindig tartsd szem előtt, hogy a végeredmény megéri az erőfeszítéseket.

Tipp: Ha úgy döntesz, megjutalmazod magad egy levendulával, érdemes a füzéres levendulát választani, mert az tökéletes beltérbe és ablakpárkányra is.

7. A menta friss illatú.

A menta friss és finom illatú, ráadásul a növény seperc alatt megnő, és az otthonodba hozza a természetet. A gondozása nem nehéz, mondhatjuk azt is, hogy egyike azon fűszernövényeknek, amiket a legkönnyebb termeszteni. A mentának szüksége van fényre, jó virágföldre és elegendő vízre, hogy a földje egyenletesen nedves maradhasson. És nemcsak nagyszerű illatot fog biztosítani az otthonodban, hanem az ételeidet, süteményeidet is ízesítheted vele.

Tipp: A legjobb illatot a fodormenta, a borsmenta és az almaillatú menta garantálja.

8. A citrusnak kellemes, édes illata van.

Ha jó adag frissességet keresel, a legjobb, ha megfontolod a citrus tartását. Mindegy, hogy narancs, citrom vagy grapefruit, nem fogod bánni az édes illatod a házadban, azonban a nevelésük kihívást is jelenthet, sok mindenre figyelni kell. A narancs és a grapefruit magas hőmérsékletet igényel, míg a citromnak legalább 6 órányi napfényre van szüksége. Csak tartsd szem előtt az igényeiket, és büszke tulajdonosuk lehetsz.

Tipp: A narancsfa virágai a legerősebb illatúak, és ezt a fajta citrust könnyebb gondozni is.

9. Az eukaliptusz olyan, mint a menta egy leheletnyi mézzel.

Az eukaliptusz nem hoz virágot, de könnyű nevelni. Az illata, ami a levelekből árad, emlékeztet a mentára egy kis mézzel. Az imádni való aromán kívül, amit biztosít, a leveleit használhatod összezúzva természetes szappanhoz vagy bőrradírhoz. Erről a gyönyörű növényről sem nehéz gondoskodni. Csak egy jó cserép a létszükséglet, amiben tud növekedni, valamint a napos környezet és az elegendő víz.

Tipp: A legjobb választás beltérbe a tasmaniai havasi eukaliptusz, mégpedig azért, mert cserépben nem nő többet évi 30-45 centinél. Egyébként a növény egy szempillantás alatt megnő.

10. A gyöngyvirágnak édes, citromos illata van.

Öröm lesz ránézni a lakás bármelyik szegletében. Hófehér virágai vannak, és édes illata egy cseppnyi citrommal. Alapvető alkotórésze egy olyan híres parfümnek, mint a Hypnotic Poison a Diortól. Ez a gyönyörűség meg tud élni beltérben, de alacsony hőmérsékletre és friss levegőre van szüksége.

Tipp: Az egyetlen, ami tartható bent a Convallaria Majalis. Ragyogó fehér virágai tiszta eleganciát kölcsönöznek neki.

11. A miniatűr rózsák árasztják a legédesebb illatot.

Nem beszélhetünk a leggyönyörűbb szobanövényekről anélkül, hogy megemlítenénk a miniatűr rózsákat. Minden szobát feldobnak, és felejthetetlen édes illatot árasztanak. Hogy jól gondoskodj róluk, emeld meg körülöttük a páratartalmat, és az is fontos, hogy szabályosan váltakozzon a világosság és a sötétség ott, ahol vannak.

Tipp: A legillatosabb miniatűr rózsák a Scentsational és a Sweet Chariot, amelyek közül az előbbi képes a legédesebb illattal megtölteni bármilyen helyiséget.

12. A nárcisznak bódítóan virágos illata van zöld virágra emlékeztető jegyekkel.

A nárcisz tavasszal pompás virágokat hoz, és könnyű otthon nevelni. Az illatát leginkább a bódítóan virágos, zöld növényre emlékeztető jelzőkkel tudnánk körülírni. Sok parfümnek egyik fő összetevője a nárciszolaj. A tél végén a legegyszerűbb a növényt beltérben termeszteni, talajban vagy akár vízben. Csak a jó fajtát kell kiválasztani.

Tipp: A Nárcisz Thaliát tartják az egyik legillatosabb nárcisznak, a növény fehér virágainak mámorító illata van.

13. A viaszvirágnak csokoládés aromája van.

Egy másik bájos kis virág a viaszvirág. A növényt porcelánvirágnak vagy viaszszőlőnek is nevezik. Virágainak színe a fehértől a rózsaszínig változhat, és mennyei illatot árasztanak. Bár a növénynek sok fajtája van eltérő mérettel, színnel és virágzással, egyik sem szereti a közvetlen napfényt, viszont fontos, ha a talajukból gyorsan elfolyjon a víz.

Tipp: A Hoya Carnosa ismert a csokoládés illatáról, ráadásul könnyű bent tartani.

Figyelem: A fent bemutatott növények közül több erősen mérgező!

Neked van illatos növény a házadban? A listából melyik a kedvenced? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét