12 nyilvánvaló tennivaló, amint belépsz a szállodai szobádba

0

Egy kutatás szerint a szállodai szobákban az üvegfelületeknek átlagosan 73%-át nem tisztítják vagy fertőtlenítik megfelelően. Ha neked az az első, hogy a szobába lépve rögtön töltőre teszed a telefonodat vagy a laptopodat, azzal nincs baj, de van néhány dolog, amit érdemes ellenőrizni.

A következő dolgokat fontos ellenőrizni a biztonságos és kellemes ott-tartózkodás érdekében.

1. Vizsgáld meg a matracot, hogy nincsenek-e benne ágyi poloskák.

Talán azt hiszed, az ágyi poloskák csak az olcsó motelszobákat kedvelik, de ez nem így működik. A vendégek ruhájáról és holmijáról könnyen átkerülhetnek akár 5 csillagos szállodákba is. Mikor belépsz a szobába, először az ágyat ellenőrizd. Keresd a foltokat vagy az apró barna, fekete pöttyöket a huzaton, a lepedőn, majd vedd le őket, és ellenőrizd a matracot is. Ha találsz valamit, irány a recepció!

2. Vedd le az ágytakarót.

A szobalányok cserélik az ágyneműt, de az ágytakarót nem olyan rendszeresen. Nehéz megmondani, hogy teljesen tiszta-e, ezért ha gyakran utazol, inkább vigyél magaddal sajátot. Jobb, ha a hotel ágytakaróját inkább nem használod.

3. Fertőtlenítő kendővel töröld át a gyakran használt tárgyakat (például távirányító, kilincs).

A másik fontos lépés a gyors fertőtlenítése azoknak a dolgoknak, amiket a vendégek a leggyakrabban megérintenek, mint a szekrény fogantyúja, a kilincs, a távirányító. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a tévé távirányítója az egyik legszennyezettebb dolog a hotelszobákban. Használj antibakteriális törlőkendőt vagy alkoholt a fertőtlenítéshez.

4. Győződj meg róla, hogy a szobakártyád működik és az ajtó bezáródik.

Mikor megmutatják a szobádat, ellenőrizd, hogy a kártya működik-e, és ami még fontosabb, tudd is használni. Sokszor használati utasítást is mellékelnek hozzá. Figyeld meg, hogy bezárja-e az ajtódat. A legtöbben úgy tudják, hogy automatikusan bezáródik, de ennek a működésében is merülhet fel hiba. Akkor is zárd be az ajtót, ha elmész és akkor is, ha a szobában vagy, így a legbiztonságosabb.

5. Zárd be az ablakokat és az erkélyajtót, főleg akkor, ha gyerekkel vagy.

Egy családi vakáció során erről semmiképp sem szabad megfeledkezni, de mindenki számára fontos a biztonság szempontjából. Zárd be az ablakokat és az erkélyajtót akkor is, ha a szobád sokadik emeleten van. A gyerekek nagyon kíváncsiak, ezért jobb, ha minden veszélyfaktort kizársz. Felnőttek számára pedig ez azért fontos, hogy senki ne zavarja meg őket.

6. Ellenőrizd a fűtést és a légkondit.

A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy jól tudj aludni és kellemesen töltsd az időt a szobában. Amint megérkezel, ellenőrizd a fűtés és a légkondi működését, próbáld ki őket. Ha valami hibát találsz, szólj a személyzetnek, hogy javítsák meg vagy adjanak egy másik szobát. Biztosan nem szeretnél fagyoskodni éjszaka, ezért jobb, ha elejét veszed a dolognak.

7. Győződj meg róla, hogy működik a telefon.

Ez a biztonság és a kényelem szempontjából is fontos. Ellenőrizd, hogy van-e vonalad a recepcióhoz és a készülék megfelelően működik-e. A szobaszerviztől kezdte a takarításon át a vészhelyzetig számos olyan dolog történhet, ami miatt szükséged van a telefonra.

8. Nézd meg a menekülési útvonalat, és keresd meg a szóba jöhető kijáratokat.

Biztosan te is láttál már menekülési útvonalat ábrázoló térképet a hotelszobákban. Minden szobában ott van, de csak kevesen nézik meg alaposabban. Tucatnyi olyan eset történhet (például tűzvész vagy természeti katasztrófa), amikor hirtelen kell cselekedni. Amennyire tudsz, készülj fel előre.

9. Ellenőrizd, hogy a fürdőszobában minden alapvető dolog megvan-e (például WC-papír, törölköző stb).

Nézd meg, hogy a fürdőszoba teljesen felszerelt-e. Tiszta törölközőknek, elegendő WC-papírnak és akár tisztálkodószereknek is kell lenniük.

10. Bizonyosodj meg róla, hogy van a szobában “Ne zavarjanak” tábla.

Minden hotelszobához tartozik egy ilyen kis táblácska. Tedd ki az ajtóra, hogy biztosan ne zavarjon senki. A takarító enélkül bármikor betoppanhat a szobádba, akár a legkellemetlenebb pillanatokban is. Reggel viszont vedd le, hogy kapj tiszta törölközőt és hogy kitakarítsák a szobádat.

11. Nézd meg, nincs-e rejtett kamera a szobában.

Olyan korban élünk, amikor mindenre fel kell készülnünk. Bár a hotelekben nem gyakran fordul elő, mégis megeshet, hogy rejtett kamerákat helyeznek el a szobában. Vizsgáld meg az oda nem illő tárgyakat, a vörös fény forrását és a dupla füstérzékelőt.

12. Minden poharat moss el.

A takarítók a nem használt poharakat többnyire nem mossák el. Ezért jobb, ha te mindent alaposan megtisztítasz, mielőtt használnád. Meleg vízzel és mosogatószerrel mosd el őket, így megszabadulhatsz azoktól a kórokozóktól, amik tönkretehetnék a nyaralásodat.

BÓNUSZ: Ellenőrizd az ébresztőórát.

Mielőtt lefekszel, nézd meg, hogy az ébresztőóra nincs-e beállítva. Könnyen előfordulhat, hogy a korábbi vendég beállította magának, majd úgy hagyta.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét