12 költséges hiba, amit nem szabad elkövetni utazás során

0

Ha annyira szeretsz utazni, mint mi, akkor valószínűleg vannak saját szabályaid, amik szerint spórolsz a kirándulás során. De ha az első dolog, amit keresel a reptéren, az a pénzváltó vagy a taxi, akkor nézd meg ezt a listát, amit a legdurvább hibákról készítettünk, amiket az emberek elkövetnek utazás közben. Segíteni fognak majd abban, hogy kevesebbet költs, és a megmaradt pénzt felhasználhatod a következő szédítő kaland alkalmával.

Íme a 12 hiba, ami elég sokba kerül, ezért próbáld meg inkább elkerülni.

12. Napközben utazol.

Az éjszaka az alvásé. De van olyan lehetőség, amikor aludni is tudsz és spórolsz a szálláson? Igen. Ha éjszakai vonat vagy buszjáratot választasz, ugyanúgy eljutsz oda, ahova szeretnél, és még pénzt is tehetsz félre.

11. Elfelejted a 6 háztömb szabályt.

Az étel általában kétszer olyan drága és fele olyan jó a fő turisztikai célpontok 6 háztömbnyi körzetében. Menj távolabb a zsúfolt helyektől, és élvezz valami sokkal autentikusabbat kevesebb pénzért. A helyi street food mindig jó választás.

10. Figyelmen kívül hagyod az együtt utazás lehetőségét.

Biztosan hallottál már vállalkozó kedvű emberekről, akik a szállásukat, otthonukat megosztják másokkal, például couchsurfing, azaz kanapészörfölés keretében. Ugyanígy vannak az utazás megosztását támogató alkalmazások is, például a BlaBlaCar, ami segít olyan helyieket vagy turistákat találni, akik ugyanoda igyekeznek, mint te.

9. Előre foglalsz.

A korai foglalás valószínűleg működik, ha pontos időbeosztásod van, amihez ragaszkodnod kell. Egyéb esetben van értelme a lehető legtöbbször elkerülni az előre foglalást. Ez lehetővé teszi, hogy remek akciós árakat fogj ki.

8. Sok készpénzt váltasz.

A bankod jó valutaváltási árfolyamokat kínálhat, így nem kell sok készpénzt magaddal cipelned. Csak ne felejtsd el igényelni az ingyenes készpénzfelvételt mielőtt útnak indulsz.

7. Jó célpont vagy a zsebtolvajoknak.

Semmi sem rosszabb annál, mikor egy idegen országban, több száz kilométerre vagy az otthonodtól mindenféle irat, bankkártya és telefon nélkül. Próbáld meg nem a legdrágább ruháidat és táskáidat választani ezekre az alkalmakra, ha nem szeretnéd felkelteni a zsebtolvajok figyelmét. Oszd szét az értékeidet különböző táskákba, hagyj valamit a hotel széfjében, fontold meg az övtáska viselésének lehetőségét, és mindig tartsd a szemed a vagyontárgyaidon.

6. Nem ismered a borravaló adására vonatkozó szokásokat.

Néhány országban, beleértve az Egyesült Államokat is, a borravaló 15 és 20 százalék között mozog. Sok európai országban ez már a számla része. Tehát végezz egy kis kutatást, mielőtt elutazol. Valószínűleg így pénzt is spórolsz és nem fogsz kínos szituációkba kerülni.

5. Nem kötsz biztosítást.

Néhány baleset, ami ha a saját országodban történik, nem lenne olyan nagy probléma, külföldi utazás során viszont rengeteg pénzbe kerülhet. Mindig azt gondoljuk, hogy velünk semmi sem történhet, de néha igenis történik. Költs biztosításra előzetesen némi pénzt, hogy elkerüld, hogy vészhelyzet esetén mélyen a zsebedbe kelljen nyúlnod. Még akkor is, ha mindig kötsz, de soha nem volt szükséged rá. Megéri.

4. Nem tájékoztatod a bankodat.

Először is azt kell eldöntened, hogy a jelenlegi kártyádat akarod-e használni, majd azt kell megnézned, hogy számít-e fel a bank díjakat a nemzetközi tranzakciókért. Ha igen, akkor érdeklődj olyan lehetőségek felől, amelyek esetében nincsenek ilyen költségek. Ha ragaszkodsz a jelenlegi kártyádhoz, mindenképp értesítsd a bankodat az utazási terveidről, különben zárolhatják a kártyádat szokatlan külföldi tranzakciók miatt.

3. Hiszel a turisztikai brosúráknak.

Attól a pillanattól kezdve, hogy bekapcsolod az övet a repülőn, körül leszel véve a “Legjobb úti cél” magazinokkal, “Amit feltétlenül látnod kell” brosúrákkal, amiknek az a céljuk, hogy információt biztosítsanak neked a legérdekesebb helyekről. De ezek nem másról szólnak, csak a reklámról, és az a hotel vagy étterem kapja a legjobb értékelést, amelyik a legtöbbet fizeti. Az igazán autentikus és olcsó helyeket sosem említik. Csekkold a turisztikai fórumokat mielőtt elindulsz, hogy tájékozódj a legjobb ajánlatokról és programokról.

2. Nem nézed meg az összes közlekedési lehetőséget.

Az autóbérlés drága. Ha nem kirándulni mész, nézz utána a tömegközlekedés és az Uber szolgáltatásainak. A hotelek néha ingyen vagy olcsón ajánlanak transzfert a reptérre, és sok európai városban olyan expressz vonatok vannak, amikkel gyorsabban beérsz a belvárosba, mint kocsival.

1. Az összes pénzedet egy helyen tartod.

Mindig jó, ha van némi készpénz nálad, de tarts plusz pénzt néhány helyen eldugva. A rejtett zsebed nem a legbiztonságosabb. Fúrhatsz egy lyukat egy szappanba, és elrejtheted ott vagy a cipődben a talpbetét alatt vagy egy hajkefe belsejében.

Az utazás nagyon stresszes tud lenni, de ha megtervezed és biztonságossá teszed, elkerülheted az idegeskedést, és problémamentesen élvezheted az utat. Mindig örömmel hallunk az élményeitekről. És ha van olyan tipp, amit megosztanátok, csak írjatok egy kommentet.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét