12 időtakarékos trükk, hogy elfelejtsd a mosás körüli mizériát

0

Mint minden házimunka, a mosás is meglehetősen unalmas. Ezért is szeretnénk letudni a lehető leggyorsabban. Bár a mosógép nagyban megkönnyíti életünket, még mindig nagyon sok időt vesz el a ruhák, cipők, egyebek mosása. Ha ennél érdekesebb dolgokra szeretnéd tartogatni az idődet, fogadd meg a következő tippeket.

12. Tedd az apróságokat egy befőttesüvegbe

A zsebeink tele vannak olyan dolgokkal, melyekről meg is feledkezünk, és csak akkor fedezzük fel őket, amikor mosás előtt kizsebeljük a ruháinkat.

Tarts egy befőttesüveget a mosógép mellett, és minden apróságot, amit a zsebekben találsz, tégy ebbe. Később komoly összeg gyűlhet össze ebben a befőttesüvegben.

11. Hogy a cipőd ne dübörögjön a gépben mosás közben

Amikor bedobod a cipődet a gépbe és a teljes mosás alatt csak a dübörgést hallod, ahogy a cipőt a gép ide-oda dobálja, az elég idegesítő. Ezt elkerülheted, ha a cipőfűzőt a dobba vagy az elöltöltős gép ajtajába bezárod. Így kevésbé fog himbálózni mosás közben.

10. Kifordítva mosd a ruhákat

A tapasztalt háziasszonyok trükkje, hogy kifordítják a ruhákat, mielőtt a mosógépbe teszik őket. Ezzel megelőzheted a ruha kifakulását is, hiszen ahogy egymáshoz dörzsölődnek, sok szín kophat ki belőlük.

9. Használj kávét vagy teát

A kávé és tea okozta foltoktól igyekszünk mielőbb megszabadulni, de ezeket az italokat hasznunkra is fordíthatjuk mosás közben.

Ha szeretnéd megőrizni a sötét ruhák színét, önts 2 bögre kávét vagy fekete teát az öblítő rekeszébe. A fekete így fekete marad!

8. Hidrogén-peroxiddal tökéletesen tiszták lesznek a tornacipők

Van olyan tornacipő, amit nem szívesen teszünk a gépbe, mégis szeretnénk megszabadulni a rajta lévő foltoktól és persze a kellemetlen szagoktól is. Ebben az esetben használhatjuk a hidrogén-peroxidot.

Öntsd a cipő belsejébe! Ekkor habzani kezd, leoldja a koszt és a kellemetlen szagokat is megszünteti. Ezután csak öblítsd ki vízzel a cipőt.

7. Folttisztító helyett használj mosogatószert

Ha kifogytál a folttisztítóból, de hirtelen szükséged volna rá, ne várd meg, hogy a szennyeződés beszáradjon! A mosogatószer biztosan kéznél van, ezt öntsd a foltra, várj néhány percet, majd dobd a gépbe a ruhát és mosd ki.

6. A ruhák fehérítéséhez és a foltok ellen használj aszpirint

Idővel a fehér ruhák besárgulnak vagy beszürkülnek. Egy fehér pólóból az izzadságfoltot sem egyszerű kiszedni.

Hogy a ruhák újra hófehérek legyenek, mosás előtt törj össze néhány aszpirint és keverd a mosószerhez. Azt is teheted, hogy 10 aszpirint feloldasz 10 liter vízben és ebben áztatod egy éjszakán át a ruhákat. Még a régi foltok is ki fognak jönni.

5. Készíts mosózsákot házilag

Mosózsák nem mindenkinél van otthon, és ha van is, nem túl tartós háztartási kellék.

Egy cipzárral záródó párnahuzatot használhatsz helyette, ami jóval strapabíróbb lesz. Ha a huzat nem záródik, az sem baj. Miután beletetted a ruhát, kösd át szorosan egy madzaggal, hogy mosás közben ne essen ki belőle semmi.

4. Tisztítsd helyesen a hátizsákot

A hátizsákokat és a sporttáskákat is lehet gépben mosni, de csak bizonyos módon. Első lépésként szedj ki belőle minden szemetet és rázd ki jól, hogy a por is kijöjjön belőle.

A cipzárt egy fogkefével dörzsöld át, hogy könnyebben működjön. Forró és szappanos vizet ne használj, mert ez csökkenti a vízálló anyagok minőségét.

A hátizsákot hideg vízben mosd kevés mosószerrel, használj hozzá mosózsákot is.

3. Különböző foltok kiszedése

  • A tintafoltot tejjel szedheted ki a ruhából. Áztasd bele a ruhát 30-40 percre, majd mosd ki a szokott módon.
  • A csokoládé foltra használj hidrogén-peroxidot vagy kerozint. Öntsd a foltra és várd meg, míg a folt eltűnik. Mivel a peroxid elveszi a ruha színét, csak fehér ruhákon használd.
  • Izzadságfoltra használj ecetet és citromlevet. A keverékkel dörzsöld be a foltot, majd 15 perc után mosd ki a ruhát.
  • A bogyós gyümölcsök okozta friss foltokat sóval tudod kiszedni. Dörzsöld bele a foltba és várj, míg magába szívja azt. Szedd le róla a sót, majd hideg vízben mosd ki a ruhát.
  • A ketchup maradványát mosogatószerrel veheted ki a ruhából. Miután kimostad vele, tégy a foltra hidrogén-peroxidot és hagyd hatni 15 percig, majd mosd ki a ruhát gépben.
  • Az olajos, zsíros foltokra szórj keményítőt. Ne felejtsd el leszedni a ruháról, mielőtt a gépbe dobod és forró vízben kimosod.
  • Az ecet nagyon jó a vérfoltokra. Öntsd rá a foltra, hagyd rajta 10-15 percig, majd mosd ki a ruhát.
  • A fűfoltos ruhát áztasd sós meleg vízben 2 órán át, majd mosd ki.

2. Legyen illatos, puha és friss az ágynemű

Sokan ecetet használnak az ágynemű mosásához. Fél bögre szódabikarbónát keverj össze 1 bögre vízzel, és adj hozzá fél bögre ecetet. 10 csepp illóolajjal gazdagíthatod a keveréket, hogy még finomabb illata legyen az ágyneműnek.

Márts egy szivacsot a keverékbe, és dobd bele a gépbe az ágyneművel együtt.

Az öblítő rekeszébe tehetsz fél bögre ecetet, hogy a mosószer foltoktól is megszabadulj.

1. Ha utazol

Ha utazás közben kell kimosnod valamit, végy egy nejlon zsákot, tedd bele a ruhát, töltsd meg vízzel, és önts bele kevés mosószert vagy mosogatószert, esetleg tégy bele szappant. Ezután jól rázd össze, majd vedd ki a ruhát és szárítsd meg.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét