12 dolog, amire jobb este sort keríteni, mint reggel

0

Scarlett O’Hara azt mondta: “Majd holnap gondolok erre.” Ez nem minden esetben helyes. Több olyan dolog van, amit reggelente szoktunk elvégezni, például sokan reggel zuhanyoznak, pedig kutatások bizonyítják, hogy jobb, ha este kerítünk rá sort.

Összegyűjtöttünk 12 dolgot, amit jobb lenne este csinálni, hogy a reggel vidámabb és jobb legyen.

12. Hús és túró fogyasztása

Ha nem eszel elalvás előtt néhány órával, nem fogsz jól aludni. A hús és a túró jó választás, mert mindkettőben sok a fehérje és a triptofán (egy aminosav, ami hozzájárul a jó alváshoz). A nagy adag zöldség nem jó alternatíva, mert puffadást okozhat.

 • Az éhség gyakran okoz álmatlanságot, és ha vacsora nélkül mész lefeküdni, akkor valószínűleg egy nagy adag reggelire lesz szükséged. Ezen kívül nehéz elaludni, ha a gyomrod folyamatosan korog.

11. Séta

Tégy egy sétát, mielőtt aludni mész. Segít “átlépni” a napi gondokon. Élvezheted a csendet, és gondolkozhatsz azokon a dolgokon, amik zavarnak. Továbbá bizonyított, hogy az esti séták jót tesznek az egészségnek, és segítenek legyőzni az álmatlanságot.

 • Új ötletek vagy rendkívüli megoldások is eszedbe juthatnak séta közben. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója is kedvelik az esti sétákat.

10. A következő napra vonatkozó tervek átgondolása (és leírása)

Darren Hardy, a The Compound Effect c. könyv szerzője biztos abban, hogy ha este terveket készítesz, az hozzájárul ahhoz, hogy rendben tartsd az életed. Gyakran reggelente tervezünk, amikor sietünk, ami azt eredményezi, hogy elfelejtünk fontos dolgokat, vagy több feladatot vállalunk, mint amennyit el tudunk végezni. Az alapos tervezés segít, hogy a reggelek nyugalomban teljenek, és tartalmaz minden szükséges tevékenységet lépésről lépésre, így nem pazarolunk értékes időt és energiát.

 • A napirend nem azt jelenti, hogy nem tudsz improvizálni. Csak simábbá teszi a napodat, és ezáltal nehezebb lesz téged eltéríteni a terveidtől.

9. Szellőztetés

Az emberi testben ún. fehér zsírsejtek vannak. Ezek gyakran ott mutatkoznak meg, ahol a legkevésbé szeretnénk látni őket. Továbbá léteznek barna zsírsejtek is. Ezek a test hőszabályozásában vesznek részt, és energiaforrásként működnek. Különböző tesztek bizonyítják, hogy a fehér zsírsejtek barna zsírsejté alakulhatnak a hideg hatására, ami fokozza az anyagcserét.

 • Nyisd ki az ablakot, hogy lehűtsd a levegőt. Nem kell addig nyitva hagynod, amíg már szinte megfagysz, elég, ha engedsz be hideg levegőt, hogy a barna zsírsejtek gyorsabban dolgozzanak és több energiát fogyasszanak, akár alvás közben is.

8. Az ebéd és a ruhák előkészítése

Ha minden elő van készítve, azzal időt és energiát spórolsz reggel. Így elkerülheted a kínzó döntéshozatalt, és biztos lehetsz benne, hogy amit viselni szeretnél, az rendben van. Ráadásul spóroltál minimum 15 percet, amit tölthetsz könnyed edzéssel vagy kávézással.

 • Az ebédedet is előkészítheted, ha az irodában szoktál ebédelni. Gondolj át mindent előzetesen. Az üres hűtő nem fog plusz energiát biztosítani vagy jó kedvre deríteni.

7. Jóga és meditáció

Gyakran kihagyjuk a reggeli edzést az idő szűke miatt. De az esti jóga segít rendbe tenni a gondolatainkat és az érzéseinket, enyhíteni a feszültséget és felkészülni a következő napra. Manapság a mindfulness, azaz a tudatos jelenlét meditáció rendkívül népszerű. Tölts legalább 10 percet egyszerű gyakorlatokkal, mielőtt aludni mennél.

 • Sok ember nem tud meditálni, mert kavarognak a gondolatok a fejükben, és túl sok a zaj körülöttük. Ebben az esetben fontos, hogy a tudatosságra összpontosíts. Feküdj le, csukd be a szemed, és gondolj a tested egyes részeire: koncentrálj rá és lazítsd el. Ezután a gyakorlat után sokkal könnyebben fogsz tudni elaludni.

6. Forró zuhany vagy fürdő

A forró vízben zuhanyzás reggel nem a legjobb döntés, mert a meleg valójában az elalvást segíti. Több jót teszel, ha este veszel forró fürdőt, mert ez a változás a testhőmérsékletben arra ösztönöz, hogy gyorsabban elaludj. Valójában remek módja az álmatlanság leküzdésének.

 • A forró zuhanynak vagy fürdőnek elalvás előtt számos jótékony hatása van: megnyugtatja az idegeket, megtisztítja az eldugult pórusokat, stabilizálja a vércukorszintet, ellazítja a gerincet, és ez nagyon fontos egy hosszú nap után az irodában.

5. Olyasminek az elolvasása, amire emlékezni szeretnénk

A Sussexi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy az olvasás a legjobb módja a lazításnak, mert a különböző világokban való elmerülés jobban segít a napi problémák okozta stressztől megszabadulni, mint a tea és a zene. Csupán 6 perc elegendő ahhoz, hogy csökkentsd a szorongást és ellazítsd az izmokat.

 • Az agyad mindent jobban memorizál este. Ez segít azoknak a diákoknak, akik éjjel tanulnak, hogy átmenjenek a vizsgán. De semmi okostelefon vagy laptop, könyvet olvass, hogy elkerüld a képernyő fénye által okozta problémákat.

4. Kivi evés a jó alvásért

Sok ember jobban szeret reggel gyümölcsöt enni, de van néhány gyümölcs, amit jobb, ha este fogyasztunk, és a kivi például ilyen. Több tanulmányban szerepel, hogy 2 kivi alvás előtt 1 órával történő elfogyasztása 1 hónap alatt segít, hogy gyorsabban elaludj és mélyebben aludj. Az E- és C-vitamin részt vesz azoknak az agyban lévő idegi kapcsolatoknak a szabályozásában, amelyek felelősek az egészséges alvási ciklusért és a szerotonintermelésért.

 • Ne helyettesítsd a kivit citrommal, mert az ellenkező hatást fogod elérni. A citrom élénkíti a testet, és energiát ad. Az egyetlen kivétel a szabály alól az, ha egy csésze meleg vizet iszol mézzel és citrommal.

3. Egy pohár cseresznyelé elfogyasztása

A Louisiana State University tudósai egy kutatás során azt találták, hogy 2 pohár cseresznyelé segít közel 90 perccel többet aludni éjszakánként. A proantocianidineknek nevezett rubinvörös pigmentek csökkentik a triptofán lebontását, és segítenek, hogy tovább tartson és több munkát végezzen.

 • Ha nem szereted a cseresznyét, egyél vacsorára hínárt. Oxfordi tanulmányok szerint a hínár sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami segít, hogy jobban és többet aludj.

2. Fésülködés

A fésülködés megtisztítja a hajat az elhalt sejtektől és a portól. Egy puha kefével történő könnyed masszázs segíti az oxigén és a tápanyagok hajhagymához szállítását.

 • Sam Burnett angol stylist azt állítja, hogy a napi 2-3 fésülködés elegendő, különben a haj zsíros és töredezett lesz. Szerinte annak a javaslatnak, hogy 100-szor kell átfésülnöd a hajad, egyszerűen nincs értelme.

1. A nap végiggondolása

Gondold végig a napod, emlékezz vissza azokra a jó dolgokra, amik megtörténtek veled, gondolkozz azon, hogy min szeretnél változtatni, és jegyzetelj, ha naplót vezetsz. Tanulmányokban az szerepel, hogy a nap végiggondolása (még akkor is, ha hagyott kívánnivalót maga után) nagyon hasznos. És ha szükséged van még pozitív érzésekre lefekvés előtt, akkor csinálj valami számodra kellemeset, játssz a cicáddal például.

 • Egy készség, hogy tudsz boldog lenni. “A holnap nem ígéret, csupán egy esély.” – Rachel Joy Scott. A legtöbben az estéket a rokonainkkal és a közeli barátainkkal töltjük. Mondd el nekik, hogy szereted őket, és hogy hálás vagy mindenért.

BÓNUSZ: Egy ceruza segíthet leküzdeni a horkolást és a fejfájást.

Ha egy családtagod horkol (vagy te horkolsz), akkor ezt a gyakorlatot ajánljuk, mert erősíti a szájpadlás izmait (ezek gyengék, ha horkolsz). Szabadidődben tégy egy ceruzát a fogaid közé, és tartsd 5-10 percig.

 • Ez az egyszerű gyakorlat enyhítheti a fejfájást is, mert bizonyos izmok ellazulnak.

Neked vannak esti rituáléid? Ha kevés az időd reggel, mit hagysz ki?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét