11 tipp, hogy megóvd a pénzed és a bolygót is

0
1504

Nincs szükség rá, hogy minden idődet önkénteskedéssel töltsd, elég, ha otthon, a saját környezetedben teszed meg a lépéseket, hogy segítsd megmenteni a bolygót. Idővel észre fogod venni, hogy a körülötted élők is követni kezdik a példádat.

A következő praktikus tippekkel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a gyermekeink és unokáink élete jobb legyen.

1. Ne palackos vizet igyál.

Vizet inni nagyon fontos, de ahelyett, hogy palackozott vizet vásárolnál, használj inkább újrahasználható palackot. Ezzel nemcsak spórolni tudsz majd, de kevesebb műanyag hulladékot is termelsz.

2. Moss ritkábban.

Ne járj piszkos ruhában, de csak akkor állj neki mosni, mikor a mosógépet meg is tudod tölteni a szennyessel. Így kevesebb áramot és vizet fogsz elhasználni. Amikor kint jó az idő, akkor pedig a szárítógép helyett a napfényt használd a ruhák szárításához.

3. Használd a mosogatógépet.

Néhány tányért kézzel is el tudsz mosogatni, de akkor is jobb, ha a mosogatógépet használod, ugyanis ez jóval környezetkímélőbb megoldás. Az energiatakarékos gépek kb. 10 liter vizet használnak el egy-egy mosogatáshoz.

4. Vásárolj használt holmit.

Az egyik módja a környezet megóvásának, hogy kevesebb új holmit vásárolsz. Ez nem mindig egyszerű, de megvan rá az esély, hogy valaki másnak már nincs szüksége olyasmire, amit éppen keresel. Kezdj el garázsvásárokba, turkálókba, bolhapiacokra járni. Hihetetlen jó dolgokat fogsz találni nagyon kevés pénzért.

5. Felejtsd el a papírtörlőt.

Egy régi póló vagy törölköző tökéletes takarítórongy lesz. Ezzel pénzt is spórolsz és fákat is mentesz, hiszen kevesebb papírt használsz majd. Van már elég szemét az óceánokban, próbálj te is kevesebbet magad után hagyni.

6. Olvass online könyveket.

Ma már szinte minden magazinnak és könyvnek van online verziója. Ezeket ingyen vagy nagyon kis pénzért olvashatod. Ha így teszel, azzal is sok fát tudsz megmenteni, valamint csökkented a papír újrahasznosításával járó károsanyag-kibocsátást.

7. Vásárolj helyi termelőktől.

A zöldségek és gyümölcsök szállítása nagyon sok üzemanyagot vesz igénybe. Ezért jobb, ha helyi termelőktől vásárolsz. A legtöbb termékhez olcsóbban hozzájuthatsz, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy a legfrissebb árut viheted haza. Nem beszélve arról, hogy helyi kisvállalkozókat támogathatsz.

8. Kapcsold ki a készülékeidet.

A számítógép, a tévé és más készülékek még alvó üzemmódban is energiát használnak el. Kapcsold ki és húzd ki őket. A laptopodról se feledkezz meg, amikor nem használod.

9. Használd a tömegközlekedést.

Ha mindennap autóval közlekedsz, hozzájárulsz a globális felmelegedéshez, ártasz az emberek egészségének és szennyezed a vizeket is. Használd a tömegközlekedést vagy járj kerékpárral, gyalog, ha megteheted. Így te is segítesz, hogy bolygónkon jobb legyen a levegő.

10. Élj az újrahasznosítás lehetőségével.

Biztosan hallottad már, hogy ami egyik embernek szemét, az a másiknak kincs. Ideje, hogy a saját szemetedből a saját kincsed legyen. Nézz más szemmel a régi holmijaidra, talán adhatsz nekik egy újabb esélyt. Használd a kreativitásodat.

11. Legyen saját kiskerted.

Egy apró kertet akár az ablakpárkányon is kialakíthatsz. Cserépben nevelhetsz spenótot, retket, koktélparadicsomot, bazsalikomot, fokhagymát. A több növény több oxigént jelent, és persze több pénzt a pénztárcádban.

BÓNUSZ

A lényeg nem a pénzzel való takarékosság, hanem az, hogy felelősek vagyunk a bolygónkért és gyermekeink jövőjéért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét