11 dolog, ami talán kevésbé egészséges, mint gondoltuk

0

Sokan hallottunk tényeket bizonyos ételekről, amikről azt hittük, hogy igazak, de csak később tudatosult bennünk, hogy valójában tévesek. Például a bevitt kalóriák jelentős korlátozása és a gluténmentes diéta többet árthat, mint amennyit használ. Elég nagy kihívást jelent megtartani az egészséges testsúlyt és megfelelő táplálkozást folytatni, de a téves információk még további okokat adnak az aggodalomra.

Úgy gondoljuk, hogy az egészséggel kapcsolatos tényeknek a tudomány által alátámasztottnak kell lenniük. Végeztünk egy kis kutatást, és összeállítottuk ezt a listát azokról a népszerű ételekről és italokról, amik lehet, hogy nem olyan egészségesek, mint gondoltad.

1. Citromos víz

A savassága miatt a citrom súlyosbíthatja a savas refluxot, ami egy olyan gyakori probléma, ami 60 millió amerikait érint minden hónapban. A savas italok, mint a citromos víz, károsak lehetnek a fogzománcot tekintve is. A fogorvosok azt ajánlják, hogy használj szívószálat, amikor citromos vizet iszol, és öblítsd ki utána a szádat.

2. Tea

Sokan tudják, hogy a feketekávé elszínezheti a fogakat, de a tea is befolyásolhatja a fogzománc színét. Mivel a tea több tannint tartalmaz, mint a kávé, valószínűbb, hogy hosszú távú elszíneződést okoz. Egy pohár víz elfogyasztása a tea után segíthet csökkenteni az elszíneződést.

3. Szárított gyümölcs

Sokan helyettesítik a cukorkákat szárított gyümölccsel, de ez igazából elég veszélyes lehet a fogakra. A gyártók gyakran használnak mesterséges ételfestéket, hogy a szárított gyümölcsök étvágygerjesztőbbek legyenek, de ezek foltot hagyhatnak a fogadon. A szárított gyümölcs csökkentheti a természetes nyálelválasztást a szádban. Mivel a nyál segíti a baktériumok elleni harcot, ez több fogászati problémához vezethet.

4. Agavé szirup

Az egészségtudatos emberek próbálják kerülni a cukrot, és természetes édesítőket használnak helyette. De az agavé nektár egy erősen feldolgozott szirup, és veszélyesen magas benne a fruktóz szintje. Ez károsíthatja a májat, mert az a fruktózt zsírrá alakítja, ami eredményképp zsírmájat okozhat.

5. Alacsony kalóriatartalmú ételek

Az emberek 80%-a visszahízik a diéta abbahagyását követően, és a tudósok úgy hiszik, hogy az alacsony kalóriatartalmú ételeket kell ezért okolni. Ha rendszeresen kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyire a testednek szüksége van, az azt eredményezi, hogy az anyagcseréd lelassul. Mivel az ilyen diéták általában kevés fehérjét tartalmaznak, befolyásolják az izomszövetet. A kalóriák csökkentése helyett azt ajánlják a szakértők, hogy egyél elegendő fehérjét, és legyenek rezisztencia gyakorlatok az edzési rutinod részei.

6. Fehérjepor

Míg a fehérje alapvető az izmoknak és a testnek, a nyomás, hogy adj több fehérjét az étrendedhez csupán a marketing miatt van. Ha egészségesen táplálkozol, elegendő fehérjéhez jutsz az elfogyasztott ételekből. De a fehérje kiegészítő formájában több kárt okozhat, mint hasznot. Emésztési zavarokat válthat ki, ha laktózérzékeny vagy, és nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre a hosszú távú hatásairól.

7. Zöldséglé

Hosszú ideje trendi, de nem kínál annyi egészségügyi előnyt, mint maguk a gyümölcsök és a zöldségek. Kevés rostot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a jó emésztéshez és az egészséges testsúly megtartásához.

8. Alacsony szénhidráttartalmú ételek

A szakértők arra biztatják az embereket, hogy kerüljék az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket. A bevitt szénhidrát csökkentése segíthet a gyors fogyásban, de ha nem jutsz elegendő mennyiséghez belőlük, az hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

9. Kókuszolaj

Bár a kókuszolajnak sok egyedülálló tulajdonsága van, jobb, ha csak alkalmanként használható alapanyagnak tekintjük. Hajlamos megemelni a koleszterinszintet, és lehetséges, hogy növelheti a szívbetegség kockázatát.

10. Gluténmentes termékek

A gluténmentes étrend elkerülhetetlen azoknak, akik gluténérzékenyek, de ha önként váltasz erre, az káros lehet az egészséged szempontjából. Sok gluténmentes terméknek magas a cukor- és kalóriatartalma. Ráadásul tanulmányok szerint sok olyan glutént tartalmazó egészséges étel van, ami biztosíthatja a tested számára a nélkülözhetetlen tápanyagokat.

11. Natúr zabpehely

A natúr zabpehely jó választásnak tűnhet. Alacsony a kalóriatartalma, mégis sok benne a rost és a fehérje. De ha adsz hozzá egy kanál mogyoróvajat vagy néhány mandulát, attól nemcsak még táplálóbb lesz, hanem abban is segít, hogy tovább érezd magad jóllakottnak.

Melyik étel lepett meg a legjobban? Ismersz más olyan tévhitet is, amit szeretnél megosztani a többi olvasóval?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét