11 apró dolog, ami éveket adhat az életedhez a tudomány szerint

0

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hosszú élet titka az egészség és a jó gének. Azonban egy tanulmány azt mutatja, hogy amire hagyatkoznunk kellene, az a jó párkapcsolat. És van még néhány szokás, ami segíthet.

Végeztünk egy kis kutatást, hogy megtudjuk, mire kell figyelnünk annak érdekében, hogy tovább éljünk.

1. Legyen laposabb a hasad.

Azok a nők, akik a menopauza időszakát élik és jelentős hasi zsírral rendelkeznek, rövidebb ideig élhetnek, állítják egy tanulmányban. Ha a testsúlyod normális is, de a hasad kerek, akkor is van némi kockázat. Ezt azzal a megfigyeléssel magyarázzák, hogy ezek a nők hajlamosabbak a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri, valamint az egyéb betegségekre.

2. Helyezd előtérbe a boldogságodat.

A boldogság amúgy is fontos mindenkinek, de egy tanulmányban az szerepel, hogy hatással van az életünk hosszára is. Tehát az életeddel való elégedettség, a negatív érzelmektől való tartózkodás és a pozitív érzelmekre történő összpontosítás az, amihez valóban ragaszkodnod kell.

3. Nevess gyakrabban.

A vidámság nemcsak minőségileg, hanem mennyiségileg is hozzátehet az életünkhöz. Meglepő, de egy átfogó tanulmány azt mutatja, hogy a humorérzék megvéd minket a szív- és érrendszeri betegségektől és több fertőzéstől. Milyen nagyszerű módja a hosszabb életnek!

4. Legyen rendezettebb a környezeted.

Tanulmányok szerint a lelkiismeretes emberek rendszerint hosszabb életet élnek. Ez a tulajdonság a kognitív képességeinkről is árulkodik. Tehát fontold meg, hogy fegyelmezettebb, hatékonyabb, rendszeretőbb és célorientáltabb légy, ha sokáig szeretnél élni.

5. Sétálj mindennap.

Egy tanulmányban az áll, hogy minden inaktív 30 perccel az jár, hogy a súlyos betegségek kockázata 32%-kal magasabb. És szó szerint minden lépés számít, amikor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatáról van szó. Napi 2100-4500 lépéssel csökkenteni tudod a szívroham, szívelégtelenség és a stroke kockázatát.

6. Mozdulj ki gyakrabban.

Azok az emberek, akik aktív társadalmi életet élnek, hosszabb és egészségesebb életet élnek, állítják a kutatásokban. Ezt azzal a ténnyel magyarázzák, hogy ezek az emberek hajlamosabbak az egészségtudatosabb életmódra, például egészségesebben táplálkoznak és aktívabbak. Másrészről azoknál, akik elszigetelik magukat, nagyobb a kockázata a gyenge immunrendszernek, mert ők stresszesebbek.

7. Szülj később.

Egy tanulmányban az szerepel, ha képes vagy életet adni egy gyermeknek 33 éves korod után, megnövekszik annak az esélye, hogy tovább élsz. Igazából az ilyen nőknek kétszer akkora esélyük van megérni a 95. életévet, mint azoknak, akik 29 éves koruk előtt szülték az utolsó gyermeküket.

8. Gyakrabban ellenőrizd a D-vitamin-szintedet.

Sok korral kapcsolatba hozott betegséget valójában a D-vitamin-hiány okoz. Egy tanulmányban még azt is bebizonyították, hogy képes magát az öregedést lassítani. Tehát jókora szívességet teszel magadnak, ha rendszeresen megbizonyosodsz arról, hogy a szervezetedben a D-vitamin szintje megfelelő.

9. Vigyázz az unokáidra.

Nemcsak őszinte szeretetet kapsz viszonzásul ezektől az apróságoktól, hanem – egy tanulmány szerint – tovább is élhetsz emiatt. Ha nincsenek unokáid, mások unokáira is vigyázhatsz, az szintén hasonló hatással jár.

10. Végezz házimunkát.

A rendszeres testmozgás a hosszú élet kulcsa. De ha nincs időd vagy lelkesedésed edzőterembe járni, akkor is fitt és egészséges maradhatsz azáltal, hogy házimunkát végzel. Például 30 perc ablakpucolással 125 kalóriát elégethetsz, a vasalás pedig a felsőtest izmait formálja.

11. Rendszeresen használj fogselymet.

A megfelelő szájhigiénia hozzájárul az egészséges és jól funkcionáló fogak megtartásához. És ráadásul úgy tűnik, hogy az életet is meghosszabbítja, ahogy ezt egy tanulmány is mutatja. Hogy ez működjön, reggel és este meg kell mosnod a fogadat, mindennap fogselymet kell használnod, és rendszeresen el kell járnod fogorvoshoz.

Mik a te titkaid a hosszú élethez? Oszd meg velünk!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét