10 illat, amitől a szúnyogok rögtön elmenekülnek

0

Nyáron természetes vágya az embernek, hogy több időt töltsön a szabadban. De sétálgatni a zöldben, a fák és virágok között vagy üldögélni a kertben mit sem ér, ha közben csakis a szúnyogokra figyelünk. A következő természetes összetevők elriasztják a vérszívókat, segítségükkel szabadon élvezheted a nyár örömeit.

1. Vanília por

Keverj össze vanília port baba testápolóval 1:10 arányban és kend be vele magad ott, ahol a szúnyogok meg tudnának csípni. A vaníliát vízben is feloldhatod, a keverékkel fújd be magad a kilógó testrészeiden, de a ruhádon is használhatod.

2. Ánizs, szegfűszeg, bazsalikom és eukaliptusz illóolajok

Ezeket az olajokat hígítva használd a bőrödön. 5-10 cseppet keverj el egy pohár vízben. Azt is teheted, hogy a tűzre vagy egy felmelegített serpenyőre fújod az oldatot, így az olajok párologni kezdenek és elriasztják a szúnyogokat. Ha belemártasz egy vattakorongot és azt az ablakpárkányra teszed, biztos, hogy egy vérszívó sem fog berepülni.

3. Bodzavirág

Tégy frissen szedett bodzavirágot a szobába. Ez éppoly hatékony szúnyogriasztó, mint a paradicsomlevél. De ne ess túlzásba, mert a bodzavirág erős illata éjjel zavarhat az alvásban, ezért a legjobb, ha éjszakára kiviszed a hálószobából.

4. Szegfűszeg

5 g szegfűszeget tégy egy pohárnyi vízbe és forrald 15 percig. Ebből a főzetből 10 cseppet keverj el bármilyen kölnivel, és kend be vele magad. Így legalább 2 órán át nyugodtan maradhatsz a szabadban, mert a szúnyogok nem fognak megtámadni.

5. Boróka ágak

Ha tüzet készültök rakni a szabadban, szerezzetek hozzá boróka ágat és néhányat dobjatok rá, hogy a füstje távol tartsa a szúnyogokat.

6. Cédrusolaj

A cédrusolaj illata nemcsak a szúnyogokat riasztja el, de a legyeket és a csótányokat is.

7. Dalmátvirág

Természetes szúnyogriasztóként használhatjuk, ha a levelét, a szárát és a virágait megszárítjuk, majd porrá őröljük. A rovarok idegsejtjeire fejti ki hatását. Tegyünk belőle a lakás több pontjára és a teraszra is.

8. Búzafű főzete

Régen a búzafű gyökeréből készült főzetet szúnyogok és más vérszívó rovarok ellen is alkalmazták. Egy maréknyi aprított gyökeret tégy másfél liter vízbe, majd forrald fel háromszor, hogy a főzetnek világos sárga színe legyen. Mosd meg az arcodat és a karjaidat ezzel a főzettel, és egyetlen szúnyog sem fog a közeledbe merészkedni.

9. Bazsalikomlevél

A bazsalikom friss leveleit és a virágát is használhatod. Aprítsd fel és tedd a szobába, vagy dörzsöld be vele a tested.

10. Olaj + sampon + ecet

Szúnyogok és legyek ellen is hatékony riasztót készíthetsz bármilyen, főzésre alkalmas olajból, samponból és 10%-os ecetből. Ezeket egyenlő arányban keverd össze, és keverd addig, míg fehér habot nem látsz rajta. Fújd be vele a bőröd, vagy öntsd egy edénybe és hagyd fedetlenül. Az ecet távol tartja a rovarokat, a sampon pedig leplezi az ecet erős illatát, olajat pedig még a babakrémek is tartalmaznak. Ez a keverék tehát biztonságos kicsiknek is, és nincs erős szaga.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét