10 dolog, ami megmérgezi az életedet

0
1133

Egyesek szerint az emberek pont úgy bánnak velünk, ahogyan engedjük nekik. Ez pedig javarészt igaz is.

Készítettünk egy listát azokról a dolgokról, amiket nem szabad megengedned másoknak. Meglátod, utána sokkal jobb lesz az életed.

1. Megszégyenítenek a megjelenésed vagy a preferenciáid miatt.

Le kell szögezni, hogy ha az illemről vagy a dress code-ról van szó, akkor mindkettőt követned kell. De ha valaki negatívan beszél a ruháidról, az alakodról vagy akár a párodról, akit választottál, ne kezdj el magyarázkodni. Nem követtél el semmilyen bűnt, nem tartozol senkinek semmivel. Ne feledd, az orrukat mindenbe beleütő embereknek valószínűleg üres az életük.

2. Kényszerítenek, hogy válassz a karrier és a magánélet között.

Sajnos ez elég gyakori eset otthon és a munkahelyen is. Nincs olyan törvény, ami megfoszthatna a családodtól a munka miatt vagy fordítva. Ezért sem a főnököd, sem a családod nyomásának nem kell engedned, semmi sem kényszeríthet arra, hogy az idődet csak egyiknek szenteld. Beszéld meg az igényeidet mindkét féllel, és oszd be megfelelően az idődet, így tudsz teljesíteni a munkahelyeden és időt találni a családodra is.

3. Mindent eldöntenek helyetted.

Meglehet, hogy a szüleid jobban tudják, mi a jó neked, még akkor is, ha már te magad is szülő vagy. Még sincs joguk rád erőltetni a döntéseiket, hiszen ez a te életed. Te fogod viselni a döntések következményeit, ezért kizárólag a te jogod meghozni őket. Jobban jársz, ha inkább egy boldog stylist leszel, mintsem egy gazdag ügyvéd, aki nem tud kimászni a depresszióból.

4. Boldogtalan kapcsolatban élsz.

Egyszer valaki viccből azt mondta: “Mindig sírsz a kapcsolatod miatt? Hát kivel randizol te, egy pasival vagy egy hagymával?!” Nem azt mondjuk, hogy rögtön szakíts, ha a párod felidegesít. De ha az életed enélkül az ember nélkül könnyebb lenne, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy miért vagytok együtt.

5. A nemed miatt hátrányos megkülönböztetés ér – akár a párod részéről.

A tested csakis a tiéd, és a házastársi jog sem jelenti azt, hogy a vágyaidra és a jó közérzetedre való tekintet nélkül kihasználhat a párod. Egy ideális társ megérti, ha valamit visszautasítasz. Ebben az esetben viszont éppen az ellenkezője történik, önzéssel vádol meg, ezért érdemes újra átgondolni a kapcsolatot.

6. Folyamatosan átvernek.

Sem a párodtól, sem a barátaidtól vagy a családodtól nem kell eltűrnöd a folyamatos hazudozást. Ha úgy döntesz, fenntartasz egy olyan kapcsolatot, amiben a bizalom már elveszett, mondd el a másik félnek, hogy mindent tudsz, de ne ítélkezz felette. Őt megváltoztatni nem a te dolgod, csak támogathatod a változásban. De tudd, hogy ha valaki szeret és tisztel téged, akkor eleve nem fog hazudni neked.

7. Nem tisztelnek a munkahelyeden.

Sajnos sok ember kénytelen eltűrni a tiszteletlenséget a kollégái és a felettesei részéről. Ha te is hasonló helyzetben vagy, tedd fel magadnak a kérdést, hogy tényleg annyira szükséged van-e erre a munkára, hogy megéri érte nap mint nap eltűrni a megaláztatást. Ne félj harcolni a jogaidért, és udvariasan, de határozottan kiállni magadért, ha sérelem ér.

8. Fizikai vagy érzelmi erőszak áldozata vagy.

Nincs mentség az olyan ember számára, aki folyamatosan bántalmaz vagy megaláz téged. A biztonságod a legfőbb szempont, ezért nem élhetsz egy olyan emberrel, aki egész életedben fenyeget és veszélyeztet úgy fizikailag, mint mentálisan. Minden jogod megvan hozzá, hogy minden kapcsolatot megszakíts vele és feljelentsd.

9. Folyamatos kontroll alatt állsz.

Ha valaki állandó kontroll alatt tart téged, legyen az szülő, barát vagy a párod, az nem csak azt jelenti, hogy sokat törődik veled. Mindenkinek szüksége van személyes térre, felnőtt kapcsolatok pedig nem létezhetnek kölcsönös bizalom nélkül. Ha nem lépsz, és a dolgot a véletlenre bízod, igazi zsarnok válhat az illetőből.

10. Szemrehányást kapsz a tökéletlenséged miatt.

Tökéletesség nem létezik. Persze élnek bennünk képek az ideális gyerekről, az igazi férfiról és az álomnőről, de ez senkit nem jogosíthat fel arra, hogy megbántsa a szeretteit csak azért, mert nem hibátlanok. Ne engedj azoknak, akik erőltetik, hogy változtasd meg a frizurádat vagy kezdj el másként öltözködni. A változtatások sem garantálják, hogy az illető utána jobban fog szeretni. Nem kell kiérdemelned a szeretetét, az ő igényei pedig idővel egyre vadabbakká válnak. Ha valaki viszont valóban törődik az egészségeddel vagy a közérzeteddel, érdemes meghallgatni a tanácsait.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét