10 dolog a megfázásról és az influenzáról, amit többé ne higgy el

0
3620

Ha megfázunk, többnyire a hideg időjárást okoljuk érte. Vannak, akik szerint szezononként egynél többször lehetetlen megfázni. Mások szerint pedig antibiotikumok szedésével lehet megelőzni, hogy a megfázás ne csapjon át influenzába. Ha elolvasod a következő összeállítást, többé már nem fogsz bedőlni az efféle sületlenségeknek.

Következzen a 10 leggyakoribb mítosz a megfázásról és az influenzáról, amit jobb, ha örökre elfelejtünk.

10. A megfázásból influenza lehet.

A megfázást és az influenzát eltérő vírusok okozzák, ezért egyik betegség nem változhat át a másikká. Sokan összetévesztik a tüneteiket. A következők alapján tudod megkülönböztetni őket:

  • A megfázás általában fokozatosan indul torokfájással, fejfájással, lázzal és orrfolyással. Az ember általában 3-5 napon belül észlel olyan tüneteket, amelyek alapján tudhatja, hogy megfázott. Az influenza lázzal jár, fejfájással és izomfájdalommal, ami gyorsan jelentkezik.
  • Megfázás esetén a testhőmérséklet általában nem emelkedik meg vagy csak minimálisan. Influenza esetén viszont 37,5 fok fölé megy.
  • Influenza esetén keveset tüsszentünk, ez a megfázás tünete.

9. A megfázást antibiotikummal lehet kezelni.

Az antibiotikumok nem hatásosak a vírusok ellen, mivel azok felépítése különbözik a baktériumokétól. Sőt, az antibiotikum ronthat a helyzeten: a megfázás tünetei nem múlnak el, a kórokozó tovább szaporodik.

Antibiotikumot nem szabad elővigyázatosságból szedni, mert ellenkező hatást érhetünk el vele. Gyengíti az immunrendszert, és ideális környezetet teremt a vírusok elszaporodásához. Idővel a gyógyszer hatástalanná válik, mert mikor a baktérium érintkezik az antibiotikummal, képes megváltozni a túlélés érdekében.

8. A megfázást nem kell kezelni.

A megfázás tünetei általában 3 napig tartanak. De ha csak vársz és nem kezeled, szövődmények alakulhatnak ki, vagy még súlyosabb tünetek jelentkezhetnek és maradhatnak fenn akár 20-30 napig. Ha légszomjad van, nehezen kapsz levegőt, hívd a mentőt.

7. Megfázással nem kell betegszabadságra menni.

Sokan úgy is bejárnak dolgozni, hogy meg vannak fázva. Létezik egy olyan tévhit is, hogy ha nem hagyod el magad, akkor a megfázást hamarabb leküzdi a szervezet. Valójában azonban ezzel csak lassítod a felépülést. Jobb, ha otthon maradsz 1-2 napig, és csak aztán térsz vissza a munkába. Az első néhány napban ráadásul fertőző is vagy, másoknak is átadhatod a megfázást.

6. Ágyban kell maradnod.

Ha meg vagy fázva és egész nap ágyban maradsz, hörghurutot és tüdőgyulladást is kaphatsz. A vérkeringésed is gyengül. Persze, ne menj edzeni, de egy kis mozgás nem árt.

5. A megfázást a hideg levegő okozza.

Csak akkor fázhatsz meg, ha elkapod a vírust. Teljesen mindegy, hogy van rajtad sapka vagy nincs. Se a klímát, se a szeles időt nincs okunk hibáztatni a megfázás miatt. Ha azt hiszed, hogy repülés után (az alacsony hőmérséklet miatt) lettél beteg, az sem igaz. Valójában annyi történt, hogy a száraz levegő kiszárította a nyálkahártyát, így a szervezet nem tudott kellőképpen védekezni a vírusokkal szemben.

4. Ha vizes hajjal mész ki, meg fogsz fázni.

A vizes haj, ahogyan a hideg és a szél sem, nem tud megfázást vagy influenzát okozni. Ahhoz a vírust kell elkapni, ami igen erős és életképes. Életben marad:

  • beltéri felületeken több mint 7 napig;
  • ruhán, kárpiton, papíron 12 órán át;
  • kézen néhány percig vagy egy óráig (a vírus fajtájától függően);
  • kilincsen 6 órán át.

Természetesen nem ajánlott vizes hajjal kimenni, mivel a hideg idő gyengíti az immunrendszert és fogékonyabbá tesz a vírusokra.

3. Egy szezonban csak egyszer lehet megfázni.

A jó hír, hogy kicsi az esélye, hogy kétszer is megfázol. A megfázást vírusok okozzák, és mikor az immunrendszer legyőzi az egyiket, antitesteket hoz létre. De több mint 200-féle vírus van, ami megfázást tud okozni, ezért mégiscsak megvan az esélye, hogy kétszer is megfázol.

2. A megfázásból 1 nap alatt ki lehet gyógyulni.

Sokan hiszik, hogy ha egy csomó tablettát beszednek, akkor másnapra nyoma sem marad a megfázásnak. Ez azonban csak mítosz. A szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, és ha olyan tablettákat veszel be, melyek csak a tüneteket enyhítik, azok hatással lehetnek a szívre, és nagyobb bajt is okozhatnak. A paracetamol tartalmú gyógyszerekkel mindig légy óvatos, túl nagy dózisban ezek májkárosodást okoznak.

1. Az összes tünetnek el kell múlnia, mielőtt visszatérnél a megszokott életedhez.

A vírusfertőzés utáni köhögés és orrfolyás akár 4 héten át is fennmaradhat. Ezért nem kell addig várnod, míg az összes tünet megszűnik. Ha jól érzed magad, folytathatod a megszokott hétköznapjaidat.

Hittél ezekben a mítoszokban? Mondd el kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét